Tekst objavljen: 23.01.2013 11:16        


Način plaćanja poreza na imovinu za nekretnine, ali i iznos ovog nameta neće se, kako je potvrđeno Blicu, značajnije menjati u ovoj godini. 

Porez na nekretnine: Zatezna kamata 2% dnevno

Još uvek su, naime, na snazi izmene Zakona o porezu na imovinu koje je još 2011. godine predložila Vlada Srbije, a prema kojima porez na imovinu za 2012. godinu ne može biti veći od poreza koji su građani i preduzetnici platili godinu pre.

Iz Poreske uprave ipak podsećaju da su svi građani koji poseduju nekretnine dužni da do 15. februara ove godine izmire prvu od četiri jednake rate poreza na imovinu za prethodnu godinu.

- Konačna rešenja za plaćanje poreza za 2012. godinu biće građanima dostavljena tek na proleće, a najkasnije do juna - podsećaju poreznici.

Uz rešenja biće im dostavljene i uplatnice za preostale tri rate nameta, odnosno za uplate koje treba da slede u maju, avgustu i novembru.

Vrlo je važno da građani na vreme izmire prvu, akontacionu ratu poreza, jer su prema važećim propisima, zatezne kamate za kašnjenje u plaćanju navedenog poreza izuzetno visoke, preko dva odsto dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image

    Ако жели мању инфлацију, НБС мора да смањи ЗАКОНСКУ ЗАТЕЗНУ камату (камата после пада у доцњу). Наиме, сада ЗЗК износи- РЕФЕРНЕТНА стопа (11%) увећана са фиксну стопу од 8% . То значи да је годишња ЗАКОНСКА камата скоро 20%..
    Толико велика ЗЗК повећава годишњу ИНФЛАЦИЈУ најмање за 50%.. НПР: ако би инфлација била 8-10% , због велике ЗЗК она ће бити 12-15 % .
    Зато би садашња стопа ЗЗК требало да буде стопа највеће дозвољене затезне-уговорне камате,
    а да годишња стопа ЗЗК буде:
    планирана инфлација (7-8 %), плус 3,5%,
    тј. укупно око 11%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez na nekretnine porez na imovinu plaćanje poreza zatezna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana