Tekst objavljen: 23.01.2013 13:05        


Svake godine najmanje 12 milijardi dinara od poreza, doprinosa i akciza ne stigne pravo u budžet Srbije. Toliko su u proseku "teške" poreske utaje koje poreska policija otkrije. Primera radi, taj iznos je približan trećini ukupnog godišnjeg prihoda od carina.

Porez utaji 1.600 građana Srbije, ceh 12 mlrd. RSD

Iskustvo poreske policije pokazuje da poreze u proseku utaji 1.600 građana. Na toliko adresa skoro svake godine stigne krivičnih prijava. Znači da je prosečan prekršaj "vredan" 7,5 miliona dinara.

Kada se sabere učinak sektora poreske policije tokom poslednjih deset godina, podneto je blizu 15.000 krivičnih prijava, kažu u Poreskoj upravi i dodaju da je "njima do sada bilo obuhvaćeno blizu 20.000 građana. Ukupno izbegnut porez u tom periodu iznosi 122,5 milijardi dinara".

Po pravilu, najčešće se izbegavaju za državu najizdašniji prihodi - porez na dodatu vrednost i akcize.

Načina izbegavanja PDV-a je više. Jedan od uigranih sistema je prodaja robe u gotovini, ali se taj novac ne uplati na tekući račun.

Pokušaji prevare se otkriju i prilikom zahteva za povraćaj poreza na dodatu vrednost. Poreznici tada utvrde da je reč o lažnim fakturama. Privrednici izbegavaju i plaćanje poreza i doprinosa na zarade, pa i porez na dobit svojih firmi.

Sve podnete krivične prijave tokom ove decenije, kako čujemo u Poreskoj upravi, nisu i procesuirane. Odbačeno ih je oko 900. U toku je 6.600 postupaka, a presude su donete u slučaju 7.300 prijava. Oko 75 odsto je podrazumevalo kaznu, novčanu, pa i zatvorsku. U slučaju četvrtine, sudovi su doneli oslobađajuće presude.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreska uprava PDV poreski dug Srbija utaja poreza plaćanje poreza porez poreske prevare

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana