Tekst objavljen: 29.11.2012 14:41        


Neregistrovane firme od poreznika ne moraju da strepe još mesec dana. Tek, od početka sledeće godine inspektori Poreske uprave moći će da zakucaju i na njihova vrata. Izmenama Zakona o poreskom sistemu i poreskoj administraciji ova institucija je zadužena i za kontrolu „sive“, a ne samo formalne ekonomije.

Poreznici tek od sledeće godine kucaju na vrata

Nova pravila poreznicima daju pravo da neregistrovanim firmama, onima koje „uhvate“ na delu, procene poresku osnovicu. Na nju će vlasnici morati da plate porez po stopi od 20 odsto. Istovremeno inspektor će imati pravo da privremeno zapleni robu koja je prodavana bez obračuna i uplate poreza.

Najava kontrole poreznika, međutim, nije preplašila neprijavljena preduzeća. Makar ne dovoljno da bi pohrlili da registruju svoju delatnost. Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je tokom čitave ove godine povećan broj novoosnovanih preduzeća, ali ne i preduzetnika. Dok je kod privrednih društava zabeležen pozitivni priraštaj novih privrednih društava u odnosu na ugašena za 557, kod preduzetnika to nije slučaj. Za prvih deset meseci ove godine obrisano je za 2.169 preduzetnika više u odnosu na broj novoosnovanih.
- Poslednjom izmenom Zakona propisane su, između ostalog, odredbe kojima se uređuje oblast utvrđivanja poreske obaveze osobi koja obavlja neregistrovanu delatnost, čime bi trebalo da se utiče na smanjenje „sive“ ekonomije i stvaranje jednakih uslova privređivanja za poreske obveznike - kažu u Poreskoj upravi.

Propisano je da će se u okviru terenske kontrole proveravati ovi ljudi bez obaveze uručenja naloga za kontrolu.

Poreski inspektor može da privremeno oduzme robu, odnosno druga dobra, koja su zatečena. Ukoliko se utvrđeni porez plati u roku od 45 dana, ali i registruje delatnost, roba mu se vraća. Ako to ne učini, neće mu biti vraćena.

S druge strane, tek će vreme pokazati koliko će neprijavljenih privrednika poreznici otkriti. Tačno 660 terenskih inspektora, koliko ih radi u Poreskoj upravi, do sada je jedva izlazilo na kraj i sa oko 320.000 registrovanih preduzeća i radnji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez plaćanje poreza poreznici preduzeća Srbija neplatiše poreski dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana