Tekst objavljen: 26.03.2013 8:08        


Pored AIK banke i Unikredit banke, među kandidatima za preuzimanje Razvojne banke Vojvodine je i Poštanska štedionica, potvrdio je vojvođanski sekretar za finansije Zoran Radoman.

Poštanska štedionica preuzima Razvojnu banku?

Poštanska štedionica je, da podsetimo, već preuzela Agrobanku koja se, takođe, urušila zbog spornih plasmana i ogromnog procenta nenaplativih potraživanja, ali, za razliku od AIK banke i Unikredit banke, do sada nije pominjana kao potencijalni novi vlasnik RBV.

- Ime novog vlasnika se, praktično, već zna, ali ja ne mogu da saopštim o kome je reč. Rok za preuzimanje RBV je, inače, sa 31. marta pomeren za 8. april, ali bi ono praktično trebalo da bude realizovano 6. i 7. aprila - dodao je Radoman.
Da će, ipak, ona biti preuzimalac depozita Razvojne, ukazuje i sama vlasnička struktura banke.

Naime, za razliku od svih drugih zainteresovanih banaka, koje su u privatnom vlasništvu, Poštanska štedionica je potpuno u državnom vlasništvu, delom direktno, sa 45 odsto akcija, a delom kroz Poštu Srbije, PIO fond i Fond za razvoj.

Tako bi akcionari Poštanske štedionice mnogo lakše postigli dogovor oko preuzimanja depozita, nego privatni vlasnici AIK i Unikredit banke.

Međutim, Poštanska štedionica je 29. oktobra prošle godine na sebe preuzela osigurane i neosigurane depozite Nove Agrobanke u vrednosti od oko 400 miliona evra, dobro obezbeđene kredite, oko 300 zaposlenih i 60 bančinih ekspozitura. "Uhodavanje“ još traje, a rok da se praktično završi ceo posao je kraj ove godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomija banka banke državne banke propale banke banka poštanska štedionica Razvojna banka Vojvodine RBV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip