Tekst objavljen: 28.09.2012 7:47        


Pretplata kao način kojim građani finansiraju Javni servis predviđena je Zakonom o radiodifuziji još 2002. godine, ali do danas mnogi ovu obavezu tumače kao stvar dobre volje.

Pretplata za RTS 3,5 odsto od minimalne zarade?

Takvo shvatanje zakona i sve teža materijalna situacija u zemlji dovela je do toga da dug prema Radio-televiziji Srbije izmiruje tek 30 odsto građana, a da u kasu Javnog servisa na ovaj način godišnje stiže samo 50 miliona evra.

KAKO SU TO REŠILI HRVATI

Tijanić objašnjava da su u Hrvatskoj "ako neko ne plaća porez ili televizijsku pretplatu automatski mu se skidaju sa računa novčana sredstva bez obzira na to da li je reč o plati, penziji, socijalnoj pomoći ili dečjem dodatku. Tako je to uredila hrvatska država".
Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS), kaže da će "UNS će da pokrene narodnu inicijativu, odnosno počećemo sa skupljanjem potpisa kako bismo što pre došli do adekvatnog rešenja".

Krajem maja stigao je prednacrt zakona o elektronskim medijima koji treba da zameni Zakon o radiodifuziji i već tu su predviđene izvesne promene u finansiranju RTS-a.

Jedna od tih promena odnosi se na visinu pretplate koja bi iznosila 3,5 odsto od minimalne zarade. To bi značilo da je "cena” mesečnog gledanja RTS-a, ako se uzme u obzir da je minimalac 20.000 dinara, oko 700 dinara.

Pomenuti dokument predviđa i da naplatu obezbeđuje Javni servis, što znači da naplata ne bi išla preko računa za struju.

– Ovim predlozima situacija neće mnogo da se popravi. Lek je u uvođenju takse koja ima karakter javnog prihoda i koja, ako se ne plati, povlači posledice poput onih kada se izbegava izmirenje poreza. Uz to taksa je oslobođenja PDV-a – objašnjava Brajović.

Razlog zbog koga se tek sada razgovara o promeni načina finansiranja iako već tri godine postoje problemi sa naplatom, prvi čovek RTS-a Aleksandar Tijanić objašnjava činjenicom da procenat onih koji izmiruju svoje obaveze prema Javnom servisu nikada nije bio manji.

– RTS nije u krizi, već je u krizi država i njena zakonska obaveza da Javnom servisu obezbedi dobar i stabilan izvor finansiranja. Srpska država ne može ili neće to da uradi za razliku od Hrvatske gde je procenat naplate 96 odsto – kaže Tijanić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    Zoran 28.09.2012 9:09

    Da, pretplata treba da poskupi iako građani Srbije plaćaju i pretplatu za RTS i kablovsku televiziju, iako su građani Srbije sve siromašniji, a plate u RTS-u sve veće.
    Zoran.

  2. User image
    Branislav 28.09.2012 11:23

    Pretplatu ne treba plaćati ni pod razno. Kada budem zainteresovan za RTS proizvod i potpisao ugovor, onda ću plaćati.

  3. User image
    stevan 01.10.2012 13:38

    ugovor sa potrosacem

  4. User image
    Luka 04.10.2012 13:08

    Kad smenite Tijanica, onda cu da razmislim da li cu placati.
    Pre cu u zatvor, nego njemu da placam pretplatu. Koju zakonsku proceduru je on ispostovao kad je dosao na celo rts-a? Kome on da prica o zakonu? Kakva nam je drzava, kao da dahije upravljaju njome i dalje...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tv pr UNS RTS tijanić Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana