Tekst objavljen: 21.01.2013 10:40        


Svima koji do sada nisu legalizovali svoje kuće, stanove i poslovne objekte čekanje će se, izgleda, isplatiti jer će ih upis nekretnina u katastar nepokretnosti, kako najavljuje ministar građevine Velimir Ilić, od marta koštati sto evra.

Prevareni svi koji su pošteno platili legalizaciju

U Srbiji ima 1,3 miliona nelegalno izgrađenih objekata, a svega 700.000 vlasnika je do sada podnelo zahtev za legalizaciju.

Novi predlog za legalizaciju
- 100 evra biće troškovi upisa nepokretnosti, legalizacija se ne plaća
- Troškovi će se izmirivati sukcesivno po izvedenom stanju
- Lokalnim samoupravama plaća se samo naknada za infrastrukturu koja se koristi i koja postoji
- U martu počinje legalizacija po novim uslovima
- Žalbeni rok od 60 do 90 dana za one koji su eventualno oštećeni prilikom upisa u katastar
- Omogućen upis hipoteke i legalna prodaja
- Država naplaćuje porez na imovinu
- Građevinska dozvola besplatna
U proseku za legalizaciju kuće od oko 100 kvadrata do sada je bilo potrebno platiti oko 1.500 evra, a sada će sve to, kako tvrdi Ilić, koštati samo sto evra.

- Predlog Zakona koji će omogućiti upis nelegalnih objekata u katastar Vlada Srbije trebalo bi da usvoji najkasnije za petnaestak dana, zatim će po ubrzanoj proceduri biti usvojen u Skupštini i odmah će stupiti na snagu - najavio je Ilić, koji je od preuzimanja funkcije ministra već tri puta najavljivao početak jeftine legalizacije, ali se to do sada nije desilo.

Kako će tačno izgledati cela procedura još nikom nije do kraja jasno. Milan Vuković, sekretar za urbanizam grada Beograda koji u odnosu na celu Srbiju ima i najveći problem sa divljom gradnjom, kaže da je to problem za državu i da on mora jednom biti rešen.

- Kada se donese zakon, videćemo u kojoj meri i u kom procentu će se rešavati problemi legalizacije, kako će izgledati tačno procedure i koliko će pojedinci biti zainteresovani za to - kaže Vuković.

Goran Rodić, sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije, kaže da je sprovođenje legalizacije stambenih objekata od koristi kako za građane koji će to moći da urade po prihvatljivoj ceni tako i za državu koja će ubuduće naplaćivati porez i na te objekte.

- To jeste možda nepravedno prema onima koji su platili sve dažbine prema državi, ali se ta priča jednom mora preseći - ističe Rodić i napominje da za objekte izgrađene u komercijalne svrhe vlasnici moraju platiti veće naknade.

1 komentar

  1. User image
    jankovic slavica 23.01.2013 1:19

    Prvo cu da tuzim drzavu sto niko u mojoj porodici nije dobio drustveni stan a uplacivali smo kao i ostali a posle cu da tuzim drzavu koja nema jednake kriterijume za sve ljude u ovoj drzavi jedni hrabri grabe i bivaju nagradjeni kao i doticni politicar a drugi stalno zakidani jer zive po kodeksima pravne drzave koji nikad nisu vazili jer je sama drzava neozbiljna vec godinama se nateze oko legalizacije i sad kao iz bubnja, kao da je to loto izvuceni ste pre vi morate da platite legalizaciju a zbog neazurnosti sluzbenika koji nisu platili nemoraju ni da plate.Pa gospodine Veljo nemojte ljude izlagati ni tom trosku vec iz svog zdzepa platite tih tricavih 100 evra sta je to za vas vi bar imate i unuke ste podmirili podelite malo i svojim biracima a i svi vasi drugovi politicari .Drugu bi vi pesmu pevali da vam daju koncesiju na legalizaciju secate se autoputa ala bi trljali ruke sigurno je i ova vasa ujdurma kao i Dinkiceva za deonice bravo makstori

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gradnja stanova legalizacija izgradnja kuće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana