Tekst objavljen: 18.03.2013 7:10        


Tri milijarde evra "teški" su nenaplativi krediti privrednika. Čak 19.000 preduzeća i 16.000 preduzetnika duže od tri meseca ne namiruje svoje rate, pa su ih banke klasifikovale u dužnike najgore, D kategorije.

Privrednici bankama duguju tri milijarde evra

Time je ova nelikvidnost postala još veći problem i samih banaka, koje su morale isto toliko para dodatno da izdvoje na ime takozvanih rezervacija. Sada je, praktično, blokirano oko šest milijardi evra zbog problematičnih zajmova privredi.

- Koliki problem predstavljaju nenaplativi krediti, jasno je kada se u obzir uzme podatak da je ukupni kapital banaka u Srbiji oko 5,5 milijardi evra - ističe Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Inače, od poslednjeg dana prošle godine banke dospela potraživanja od preduzeća mogu da ustupe i drugim firmama. Reč je, praktično, o trgovanju dugovima.

Tako bi banka, za manje para, nekoj trećoj firmi prodala potraživanje od svog klijenta, čime bi oslobodila i novac zarobljen na ime rezervacija.

Jedini uslov koji se pred banke postavlja jeste da potraživanje dospe i da o ustupanju potraživanja u roku od pet dana obaveste NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otplata kredita kašnjenje u otplati nenaplativi krediti kriza kredit krediti banka banke Srbija kompanije dugovi dugovi preduzeća preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana