Tekst objavljen: 12.04.2013 16:50        


Porezi i doprinosi na zarade, poslovanje konkurenata u sivoj zoni, razne takse i naknade najviše opterećuju poslovanje kompanija u Srbiji, saopšteno je na predstavljanju izveštaja Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o stanju regulatorne reforme.

Privrednike najviše operećuju takse i naknade

Rezultate je pokazalo je kvartalno istraživanje Ipsos stratedžik marketinga, a direktor istraživanja Predrag Kurčubić rekao je da anketirani privrednici nisu preterano pozitivni, ali ni mnogo negatvni kada je reč o očekivanjima poslovanja u narednih 12 meseci.

U poslednjem kvartalu prošle godine 42 odsto anketiranih kompanija očekivalo je pad dobiti, a sada je taj procenat pao na 34 odsto. Za dva odsto se povećao procenat onih koji planiraju da smanje broj zaposlenih, ali je za isti procenat povećan broj privrednika koji će više investirati, a za četiri odsto broj firmi koje očekuju veći izvoz.

Šest odsto privrednika smatra da troši manje vremena na administrativne procedure dok ih i dalje najviše opeterćuju procedure u Poreskoj upravi, Fondu PIO, RFZO, sudovima.

Kada je rec o ocenama koje privrednici daju institucijama, ponovo je u vrhu Agencija za privredne registre, zatim carina, slede Poreska uprava, Fond PIO i RFZO dok su na začelju katastar i privredni sudovi. Rad ministarstava cešče je ocenjen kao nepovoljan nego kao povoljan, a najbolje su ocenjena ministarstva trgovine, finansija i privrede, energetike.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ocene privrednici kompanije administracija poslovanje Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana