Tekst objavljen: 11.04.2013 7:46        


Problematični krediti (NPL) postaju sve veći problem za banke u Srbiji, kojima je više od 600 milijardi dinara, odnosno oko 5,5 milijardi evra zarobljeno u novcu datom za te zajmove i za rezervacije za njih.

Problematični krediti bankama zarobili 5,5 mlrd.€

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da naročito zabrinjava to što NPL-ovi privredi nastavljaju da rastu, a osim njih, od 96.000 kredita pravnih lica, čak 24.000 zajmova, ukupne vrednosti od 248 milijardi dinara je u docnji.

Kod građana je situacija nešto bolja i docnja sada iznosi 12,2 odsto. Najveće kašnjenje je u otplati lizinga - 15,1 odsto, a najmanje u pokrivanju dozvoljenog minusa 8,2 odsto.

Preduzetnici i firme i dalje kasne sa otplatom ukupno 350 milijardi dinara kredita, što pravi probleme bankama, koje na ovaj iznos moraju da dodaju i rezervacije u 100-odstotnom iznosu, a kako kaže Dugalić, „neke iz opreza odvajaju i 25 odsto više od toga“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nenaplativi krediti kašnjenje u otplati otplata duga otplata kredita loši krediti banke banka krediti kredit ekonomska kriza dužnička kriza Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana