Tekst objavljen: 18.12.2012 9:52        


Od privatizacije javnih preduzeća u narednoj godini, Vlada računa na oko 300 miliona evra. Spekulisalo se da će novog vlasnika dobiti Telekom, a Vlada Srbije je odlučila da, pre toga, tržištu ponudi Galeniku.

Prodaja Galenike: Ima li leka za bolesnika?

Ko je zainteresovan za 67-godišnjeg nekadašnjeg giganta jugoslovenske industrije, znaće se posle Nove godine kada se raspiše međunarodni tender za strateškog partnera u Galenici.

Ekonomista Milojko Arsić smatra da je privatizacija opravdana, čak i ako država ne dobije neki veliki novac po tom osnovu. - Sumnjam da će dobiti s obzirom na dugove i probleme, ali je važno za perspekitvu te delatnosti, za zaposlene da Srbija ima još jednu dobru fabirku lekova - naveo je Arsić.
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ističe da Vlada želi da osigura budućnost Galenike tako što će na međunarodnom tenderu pronaći ozbiljnog strateškog partnera.

- Više nemamo nameru da obezbeđujemo garancije za kredite za likvidnost, da faktički prevaljujemo dugove Galenike na javni dug građane Srbije - napominje Dinkić.

Prethodni pokušaj prodaje, pre tri godine nije uspeo. Dve firme bile su spremne da plate samo polovinu minimalne cene od 200 miliona evra. Od tada situacija je gora, dugovi su dostigli 170 miliona evra, a nedostaje i 50 miliona obrtnog kapitala.

Galenika je prva od javnih preduzeća koje će država ponuditi na prodaju u 2013. ne bi li tako u budžet stigao deo očekivanih 300 miliona evra. Ipak, upućeni kažu da su nerealne spekulacije da bi početna cena za Galeniku mogla da bude 120 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državna preduzeća gubitaši industrija kompanije privatizacija Galenika afera galenika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana