Tekst objavljen: 14.12.2012 9:10        


Finansijska situacija u fabrici lekova Galenika je neodrživa, konstatovano je posle konsultacija svih partnera u Vladi Srbije. Zbog toga je Ministarstvu finansija i privrede dat nalog da krene u pripremu raspisivanja međunarodnog tendera početkom naredne godine.

Prodaja Galenike, Panić je kupuje za 120 mil. EUR?

I pored želje da sačuva domaću fabriku lekova, vlast je zbog milionskih dugova rešila da je ponudi zainteresovanim partnerima.

Gubici Galenike iz 2011. godine uvećani su na 26 miliona evra u ovoj godini, a toj državnoj kompaniji Velefarm i BG Farm duguju 90 miliona evra. Vlada Srbije je ranije ove godine već garantovala kredit od 70 miliona evra koji je "Galenika" uzela kako bi podmirila svoje dobavljače i platila tekuće troškove.
Gubici Galenike se procenjuju na 170 miliona evra, a do pre nekoliko godina bila je na spisku 100 kompanija sa najvećim dobitkom u Srbiji. Samo za pokrivanje tekuće likvidnosti tokom 2013. godine neophodno je obezbediti 50 miliona evra.

- Početna vrednost za 100 odsto kapitala Galenike biće procenjena na oko 120 miliona evra - potvrđeno je Novostima u Vladi Srbije.

Kako piše taj list, nekoliko velikih stranih kompanija već je pokazalo intersovanje. Među njima je kanadska kuća Valiant, gigant u farmaceutskoj industriji. Interesovanje je pokazala i jedna nemačka farmaceutska kompanija.

Vlasnik Valianta je Milan Panić, koji je devedesetih bio gazda u Galenici, piše Pres. Kanadski Valiant je pre nekoliko godina kupio i ICN, nekadašnju kompaniju Milana Panića. Vlasnik je i Farmasvisa koji već posluje u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
afera galenika Galenika privatizacija Srbija kompanije ekonomska kriza gubitaši

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana