Tekst objavljen: 09.01.2013 11:14        


Prodaja Telekoma nije bila tema razgovora sa vladom, odnosno većinskim vlasnikom u ovih nekoliko meseci koliko sam ja vršilac dužnosti direktora - kaže Predrag Ćulibrk, vršilac dužnosti generalnog direktora Telekoma Srbija.

Prodaja Telekoma Srbija sada više nije tema

Ćulibrk objašnjava da je "jedina tema trenutno kako uvećati vrednost kompanije, poboljšati poslovanje i šta je potrebno uraditi da bi Telekom mogao da se na adekvatan način bori sa naraslom konkurencijom”.

Važno je, međutim, istaći da pravi izazovi za Telekom tek dolaze. Od ovog meseca počinje isplata kredita kojim je otkupljeno 20 odsto vlasništva od grčkog OTE-a, a ukupna pozajmica iznosi 470 miliona evra. Konkurencija je, osim toga, sve oštrija. SBB je pokrenuo fiksnu telefoniju, a 2011. godine se prvi put dogodilo da je Telenor ostvario veći prihod u mobilnoj telefoniji od MTS-a koji je u sastavu Telekoma. Podaci za 2012. još se čekaju.
– Za predstavnike Vlade Srbije kao većinskog vlasnika i rukovodstvo kompanije jedina tema trenutno je podizanje vrednosti kompanije – rekao je on, dodajući da je njegov stav i dalje da državna kompanija može uspešno da se bori sa konkurencijom i da privatizacija Telekoma nije nužna za dugoročni opstanak.

Međutim, ova kompanija je upravo pod državnim jarmom u prvih šest meseci prošle godine zabeležila pad profita od čak 90 odsto.

Ćulibrk je rekao da su prvu polovinu godine završili sa jedva 1,5 milijardi dinara profita, uz „pad određenih finansijskih performansi”.

– To je dovelo do toga da smo u septembru, kada sam došao na čelo kompanije, morali da vidimo da li postoji prostor da se nešto popravi do kraja godine. Telekom je ogroman sistem koji ima svoju veliku inerciju i visoki rezultati ne mogu da se očekuju na kratak period, već posle godinu, dve – rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Telekom Srbija prodaja Telekoma privatizacija privatizacije telekomi Milan Ćulibrk

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana