Tekst objavljen: 12.05.2013 11:00        


U istraživanju koje je sprovela New fondation, koju čine Fondacija za evropske reforme i Ekonomski institut Molinari, izračunato je da građani Kipra za državu rade do marta, a od tog momenta za sebe, dok prosečan Belgijanac počinje da radi za sebe tek od avgusta.

Prosečan Belgijanac sve do avgusta radi za državu

New direction je prema podacima dobijenim od Ernst and Younga, napravila proračun koliko dana u godini prosečni radnik u zemljama članicama radi za državu, a koliko za sebe.

Po tom proračunu, stvarna poreska stopa koju plaća prosečan radnik u 27 zemalja članica EU porasla je s 44,11 posto 2012. na 45,06 posto. Taj porast uglavnom je posledica podizanja stope PDV u 16 zemalja članica.

Po tom istraživanju najveće poresko opterećenje ima Belgija, gde na trošak poslodavca od 2,52 evra u džepu radnika završi jedan evro, pa tako prosečan Belgijanac najduže u godini radi za državu, do 8. avgusta.

Za državu najkraće rade Kiprani do 14. marta, a slede Irci i Maltežani. Od zemalja u regionu najkraće za državu rade Bugari do 18. maja, a najduže Rumuni do 1.jula.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska unija EU oporezivanje porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana