Tekst objavljen: 31.01.2013 13:15        


Hrvatska bi u julu 2013. trebalo da postane članica EU. Ali što se tiče pristupa evropskom tržištu rada, ona će morati još da pričeka. Radno mesto u Nemačkoj biće moguće dobiti samo uz određena ograničenja.

Rad u EU: Kako su prošli Poljaci, tako će i Hrvati

Naime, Nemačka je nakon proširenja Evropske unije, za građane novih zemalja članica ograničila pristup svom tržištu rada. Poljaci su morali da čekaju, a ista sudbina očekuje uskoro i građane Hrvatske.

Uprkos svemu, broj useljenika u Nemačku u poslednje dve godine ipak je veoma porastao; prvenstveno na području slabije plaćenih poslova. Kako kaže Herbert Brikner iz Instituta za istraživanje rada u Nirnbergu, broj useljenika iz Poljske i sedam drugih novih članica Evropske unije udvostručio se, i iznosi oko 280.000. On polazi od toga da će ta brojka do jula 2013. godine porasti na oko 340.000, od čega bi oko 60 odsto trebalo da budu osobe iz novih zemalja članica Unije.
Prelazni period prvo je ograničen na dve godine, ali kasnije je bio produžen još dva puta, svaki put za dodatne dve godine. Tako su građani novih zemalja članica morali sveukupno da sačekaju sedam godina kako bi u Nemačkoj mogli da dobiju slobodan pristup tržištu rada i tu potraže neko radno mesto.

S obzirom na to, Poljaci su bili prisiljeni da potraže alternative. I pronašli su ih prvenstveno na području slabije plaćenih poslova.

Hiljade građana Poljske otvorilo je svoja sopstvena preduzeća u sektorima kao što su građevina, nega i čišćenje. Kao firme su mogli da posluju i u Nemačkoj budući da su samostalne delatnosti bile izuzete od spomenutih ograničenja.

Prema procenama stručnjaka, u Nemačkoj te manje samostalne delatnosti su u 90 odsto slučajeva u rukama stranih preduzetnika. Oni renoviraju stanove, preuzimaju manje poslove pre svega na gradilištima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska unija Hrvatska hrvati Poljska poljaci traženje posla gastarbajteri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana