Tekst objavljen: 28.02.2013 16:30        


Srpski energetski gigant, koji praktično od osnivanja posluje sa velikim gubicima, problem vidi u velikim dugovima potrošača a dele plate koje su „za padanje u nesvest“ u odnosu na ostatak Srbije.

"Radnici EPS-a ne treba uopšte da primaju plate"

- Pogledajte ovaj apsurd: tačno pre godinu dana mi smo uvozili struju. Taj uvoz koštao je 200 miliona evra. Uvezli smo struju, potrošili pare, a oni su podelili bonuse - kaže Radojka Nikolić, urednica magazina Biznis.

Potpuno je jasno zašto je EPS firma o kojoj mnogi sanjaju. Podsećamo na pisanja u medijima od pre dve godine da su plate u EPS-u čak 50 odsto veće od prosečne. Plata sekretarice u EPS-u bila je najveća u istoj kategoriji poslova u svim javnim preduzećima. U isto vreme, plate pogonskih radnika, bagerskih radnika, smenskih električara i ostalih koji rade u ekstremno lošim uslovima bila je manja od plate sekretarice direktora.
Sa druge strane, Aleksandar Obradović, direktor EPS-a, na pitanje da li će biti smanjenja ličnih dohodaka zbog krize u preduzeću, kratko je odgovorio - Za sada to nismo planirali!

Činjenice govore da direktor Elektrodistribucije Srbije, firme koja je nedavno alarmirala da bez finansijske infuzije neće preživeti do kraja marta, svakog meseca dobija platu od čak 220.000 dinara.

Poređenja radi, predsednik države Tomislav Nikolić zarađuje 150.000 dinara, a premijer Dačić oko 172.000 dinara.

Ostaje nejasno kako je moguće da direktor javnog preduzeća koje posluje sa ogromnim gubitkom bude plaćen više i od predsednika države?!

- Po logici zdravog razuma, radnici EPS-a ne bi trebalo uopšte da primaju plate. Trebalo bi od kuće da donose novac i da pokrivaju dugove koje imaju – komentariše Radojka Nikolić.

Ona dodaje da "kod nas odavno važi pravilo: nije bitno šta radiš, nego gde radiš. I to se na primeru EPS-a najbolje vidi. Čistačica u EPS-u ne može da ima 20.000 dinara, kao u drugim javnim preduzećima, ako direktor te firme ima 220.000. Da je tako, raspon u zaradama bio bi prevelik".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    MIlos 01.03.2013 8:38

    Svi to vec znaju ,samo niko nema petlju da presece agoniju,...ali biracko telo,...eeee

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EPS Elektroprivreda Srbije energetika propala preduzeća gubitaši javna preduzeća državna preduzeća Srbija plate zarade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana