Tekst objavljen: 16.04.2013 8:10        


Za jedan sat koji provede na poslu Evropljanin prosečno zaradi 28 evra, dok u Srbiji poslodavci sat vremena rada plaćaju tek tri evra.

Radnik u EU za sat zaradi 28 evra, Srbin samo 3

Evropska statistička agencija Eurostat, objavila je izveštaj o cenama radnog sata u članicama Evropske unije, i kada bi se Srbija dodala na tu listu, definitivno bi se njeni građani našli na začelju liste po primanjima, a gledali bi u “leđa” Bugarskoj i Rumuniji.

Cena radnog sata, kada se izuzmu primanja u državnoj administaciji, u Srbiji je prema nezvaničnim procenama stručnjaka, negde između 2,5 i 3 evra, dok je u zemljama evrozone najmanje plaćen sat 3,7 evra.

I dok se u Srbiji se beleži tendencija smanjenja cene rada, u Evropi je u periodu od 2008. do 2012. godine cena rada po satu veća čak 8,7 odsto.

Međutim, iz Eurostata napominju da se u evrozoni i dalje mogu konstatovati značajne razlike u primanjima, pa tako na primer zaposleni u Bugarskoj dobije 3,7 evra za sat rada, u Rumuniji 4,4 evra ili Litvaniji 5,8 evra, dok sa druge strane zaposleni u Danskoj primi 37,2 evra a u Švedskoj 39 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate zarade prosečna plata prosečna zarada Srbija EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana