Tekst objavljen: 25.10.2012 11:05        


Šef Rajfajzenbanke (RZB) Valter Rotenštajner stao je iza šefa "Rajfajzenbank Internacional" (RBI) Herberta Stepica koji se našao na meti istrage nadzora finansijskog trzišta (FMA) Austrije zbog poslova u vezi nekretnine u Srbiji.

Rajfajzen (ni)je umešan u aferu sa nekretninama

- Integritet Stepica je nesporan. Za RZB je taj posao nebitan - rekao je Rotenštajner, šef RZB koja je 78,5 odsto većinski vlasnik RBI.

Stepic je ispravio navode Hipo banke i rekao je da nije učestvovao u ovom poslu preko fondacije, već preko posrednika, i to u cetvrtini kupovine nekretnine. Finansiranje od strane Hipo banke je bilo dogovoreno, kako je naveo ranije, još pre njegovog ulaska u taj posao, a uz to je on svoj udeo odavno prodao.
Prema njegovim rečima radilo se o privatnom ulaganju, koje nema veze sa firmom, niti je pravno gledano problem.

- Postoje ljudi koji ne prihvataju kada je jedan uspešan menadžer nekonvencionalan. Da Stepic nije nekonvencijalan RBI se ne bi danas nalazila tamo gde je - podvukao je Rotenštajner.

FMA je pokrenula istragu protiv Stepica, odnosno njegove Fondacije u Lihtenštajnu u vezi nekretnine koja je kupljena u Srbiji zahvaljujući milionskom kreditu dobijenom od "Hipo Alpe Adria banke".

Povod za pokretanje istrage je izveštaj nedeljnika Profil u kojem je navedeno da je Stepic, zajedno sa drugim bankarima i partnerima za neočekivano nisku cenu kupio nekretninu u Srbiji, i to novcem Hipo banke, koja je finansirala ovaj poslovni poduhvat sa 23 miliona evra.

FMA želi da zna da li je on uzeo kredit kao privatna osoba kod konkurencije, jer bankari moraju da se pridržavaju određenih pravila. Izveštaj Hipo banke upućen FMA ukazuje da je Stepic preko fondacije Restem iz Lihtenštajna, koja se njemu pripisuje, uključen u ovaj posao.

Inače kredit nije vraćen, a Hipo banka trenutno radi na unovčavanju datih sigurnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
herbert stepic rajfajzen banka Raiffeisen bank kupovina nekretnine Austrija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana