Tekst objavljen: 10.12.2012 7:38        


Raspon između najviših i najnižih zarada u Srbiji, od 1:10, na nivou je proseka u Evropskoj uniji, izjavio je ekonomista Goran Nikolić i ukazao da je, bez obzira na trenutnu ekonomsku krizu, u Srbiji od 2000. godine vraćena srednja klasa.

Raspon plata kao u EU, Srbija ima srednju klasu

Nikolić je rekao da su ekstremni rasponi u zaradama karakteristični za EU, Sjedinjene Američke Države i Rusiju i podsetio da, na primer, u SAD u proteklih 30 godina nisu realno povećavane zarade za bezmalo 99 odsto zaposlenih, osim kod onih jedan odsto vodećih menadžera kompanija i stručnjaka raznih profila.

Prema istraživanju Delegacije nemačke privrede u Srbiji, prosečna godišnja bruto zarada generalnih direktora u Srbiji je 5,3 miliona dinara, rukovodilaca prodaje 3,1 milion dinara, menadžera za marketing dva miliona dinara, a "običnih" radnika 528.000 dinara.
"Gini koeficijent", koji je pokazatelj nejednakosti po finansijskim primanjima, za Srbiju iznosi 0,30 i po tome je na nivou evropskog proseka, precizirao je Nikolić i dodao da to znači da je po tom kriterijumu jadnakost više izražena nego u Rusiji, Kini, SAD, Brazilu....

- Jednakost po ličnim primanjima najbolja je u Skandinaviji, gde "Gini koeficijent" iznosi oko 0,20 - naveo je on.

Nikolić smatra da je devedesetih godina prošlog veka uništena srednja klasa u Srbiju i ona se vratila posle 2000. godine, jer se od tada desio veliki rast plata kod ljudi koji su se nekad smatrali srednjom klasom. To su zaposleni u školstvu, zdravstvu i administraciji i upravo je u tom javnom sektoru bio najveći rast plata.

- Sada, bar prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zaposleni u finansijskim organizacijama (banke, osiguranje) su najbolje plaćeni u Srbiji, a posmatrano po regionima, prednjači Novi Beograd i Apatin, dok su na začelju Bela Palanka, Blace i neki drugi gradovi na jugu Srbije - rekao je Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    GP 10.12.2012 9:39

    Kakva srednja klasa jadnice? Pa ovo je bezobrazluk i napisati, a kamoli izjaviti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija plate zarade prosečna plata prosečna zarada ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana