Tekst objavljen: 15.05.2013 12:50        


Raste broj spornih kredita koje banke ne mogu da naplate. Prema saznanjima Blica, iako postoji mogućnost da se takvim potraživanjima trguje, kupoprodaja je zamrla, jer je cena koja može da se postigne izuzetno niska, svega 10 odsto od vrednosti spornog potraživanja.

Raste broj kredita koje banke ne mogu da naplate

Konkretno to znači da banka koja ima sporni kredit u iznosu od 10.000 evra, a koji ne može da naplati i želi da ga proda na tržištu može da dobije svega 1.000 evra. Ili tek deseti deo onoga što je dala.

Nenaplativi zajmovi postali su veliki problem ne samo privredi već i bankama. Ono što je činjenica da cenu loših zajmova plaćaju i dobri klijenti kroz visoke kamatne stope. Stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, kod onih banaka koji imaju visok procenta nenanplativih kredita biće skuplji. Naime, premija osiguranja koja iznosi od 1,5 od 3,5 odsto trebala bi kod ovih banaka da bude veća.
Bankari koji ne mogu da prodaju ova potraživanja pribegavaju njihovim celokupnim otpisom u knjigama.

Ukupan nivo problematičnih kredita u Srbiji iznosi velikih 18,6 odsto. Na početku 2012. bio je 20,4 odsto.

Ovo smanjenje posledica je otpisa, prodaje potraživanja, ali i restrukturiranja zajmova, odnosno produženja rokova otplate klijentima. Ali kako nam je potvrđeno, u prvom kvartalu ove godine očekuje se njihov ponovni rast.

- Glavni problem zašto nema veće prodaje nenaplativih kredita je neadekvatna cena. Sve zavisi od mogućnosti apsorpcije gubitka, odnosno koliki gubitak želite da pretrpite kada prodate ova potraživanja. Zato banke veoma često kada neko ponudi izuzetno nisku cenu ove zajmove “zadrži” u poslovnim knjigama i čekamo priliku za prodaju - kaže Makarije Aurelio, direktor Strateškog planiranja u Unikredit grupi.


izvor: Blic

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka nenaplativi krediti kašnjenje u otplati otplata kredita loši krediti prezaduženost dužnici Srbija ekonomska kriza otpis dugova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana