Tekst objavljen: 19.11.2012 7:43        


Prodajni i kupovni kurs evra u menjačnicama nikada nisu bili bliži, a razlika proteklih dana ide do svega 20 para. "Plaćamo 112, prodajemo za 112,20 dinara", stajalo je u večernjim satima, na nekoliko menjačnica u centru Beograda. Pri tome je zvaničan srednji kurs bio ispod 112 dinara!

"Rat" menjačnica, evro plaćaju više nego što vredi

- Gazda je rekao da toliko plaćamo - kratko nam je odgovorio radnik za šalterom menjačnice na pitanje koliko je isplativo da za evro plaćaju više od srednjeg kursa.

Menjači koji prave nelojalnu konkurenciju, ipak, ne krše zakon. Odlukom o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova, Narodna banka Srbije propisala je samo da najniži prodajni kurs menjača u jednom danu ne sme biti jednak njegovom najvišem kupovnom kursu. Dakle, u istom danu menjač ne sme da otkupi evro ili ga proda po istoj ceni, a da li će raspon da bude samo 20 para zakonodavca ne zanima. Propisano je još samo da ovlašćeni menjač, ukoliko naplaćuje proviziju za otkup i prodaju deviza, taj procenat ne menja u toku dana. On sme da bude najviše tri odsto.
Nekoliko menjačnica u nizu, svuda isti "cenovnici". Nešto dalje, uobičajena ponuda: "plaćamo 111, prodajemo za 113 dinara".

- To je nelojalna konkurencija. Oni, praktično, posluju sa gubitkom. Jer, banka nama, menjačima, danas prodaje evro po 112 dinara, a oni ga od građana otkupljuju po istoj ceni, a prodaju svega 20 para skuplje. Tako na 10.000 evra imaju zaradu od svega 2.000 dinara - kaže vlasnik menjačnice koja ima uobičajeni raspon između otkupnog i prodajnog kursa.

Koliko deviza on treba da promeni da bi zaista zaradio da plati porez, radnike, zakup i sve ostale troškove? Ovo je bukvalno uništavanje konkurencije, pa će na kraju opstati samo onaj ko duže izdrži - kaže on.

A građani se, naravno, rukovode sopstvenim interesom i devize menjaju tamo gde više dobijaju, pa radije ulaze u menjačnice koje imaju viši otkupni kurs.

Proteklih dana građani u menjačnicama češće prodaju devize, nego što ih kupuju. Menjači ovo objašnjavaju jednostavno: vreme je slava, pa ljudi vade "iz šteka" ono što su godinu dana štedeli za tu priliku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
menjački poslovi menjačnice kursna lista devizni kurs dinar evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana