Tekst objavljen: 04.02.2013 15:20        


Ni dva meseca nakon što je korisnicima fiksne telefonije omogućena prenosivost broja kod drugog provajdera, ovo u praksi nije moguće. Prema ranijim najavama Ratela, prenos broja je trebalo da bude omogućen svim građanima još od 1.12.2012. godine.

RATEL štiti monopol: Nemoguće preneti fiksni broj

Dva meseca kasnije, Ratel i dalje krši sopstveni Pravilnik. Svoje razloge, pritom baziraju na dopisu dostavljenom iz Telekoma Srbije, kojim saopštavaju “da nisu u mogućnosti da odrede tačan datum kada će biti spremni za uvođenje prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji”.

Da podsetimo, zakonski monopol Telekoma Srbije na tržištu fiksne telefonije je prestao juna 2005, ali prava demonopolizacija nije omogućena ni sedam godina kasnije. Odlaganje prenosa broja sprečava korisnike da slobodno biraju usluge, koje plaćaju, a što predviđa zakon kao i pravni propisi samog Ratela.
- Treba napasti tu odluku, jer se njom na mala vrata štiti monopol – kaže analitičar Milan Kovačević, borac za liberalno tržište roba i usluga. Rešenje ovog problema je prema Kovačevićevim rečima više nego očigledno:

- Trebalo bi novim provajderima da se olakša preuzimanje pretplatnika od dosadašnjeg monopoliste Telekoma, i to pod istim brojem. Time bi se pojačala konkurencija i u fiksnoj telefoniji – objašnjava Kovačević dodajući da je to veoma važno, jer jedino konkurencija obara cene i poboljšava usluge korisnicima.

Ratel je još 24. juna prošle godine doneo Pravilnik o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji, čiju je primenu odredio za 1.12.2012.

Inače, u kompaniji “Serbian broadbend” (SBB) tvrde da bi putem kablovske mreže mogli da omoguće priključenje za oko 700.000 novih korisnika fiksne telefonije, što bi bilo oko trećine broja korisnika koje sada ima Telekom.
Nažalost u praksi Pravilnik očigledno da nije obavezujući za samog donosioca – Ratel, jer godinu i osam meseci Telekom Srbija očigledno još nije spreman za prenos brojeva, zbog navodnih složenih administrativno-tehničkih pitanja.

Kako su prema Zakonu o elektronskim komunikacijama, predviđene kazne za pravno lice, koje ne postupi u skladu sa odredbama u vezi sa prenosivošću broja, u visini od 500.000 do dva miliona dinara, nameće se pitanje
Koliko je do sada platio Telekom Srbije za uporno kršenje zakona?

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    zeljko simovic 05.02.2013 11:31

    Da li je moguce da mi zivimo u drzavi u kojoj drzavna agencija zaduzena za kontrolu i sprovodenjenje zakona ih krsi?
    naravno da je moguce i da gradjani iz cijeg se dzepa placaju enormne plate u Ratelu budu zbog njihovog nezakonitog ponasanja osudjeni da nemaju pravo izbora.SRBIJO ZEMLJO BEZAKONJA!!!!

  2. User image
    olga filipovic 05.02.2013 11:35

    Postovana gos[podo iy ratela vi nemate pravo da sedite u tim stolicama jer vi radite za nas gradjane a ne za monopoliste pa makar se oni zvali i Telekom.Koliko su vas platili za to sto radite i ko ce nama platiti za ovo bezakonje?

    mi nismo za Evropsku uniju.Mi smo za zajednicu sa Kolumbijom ovakvi!

  3. User image
    Nikola 05.02.2013 12:55

    Zakon izgleda nije obavezujuci samo za RATEL!
    I kome se obratiti u ovoj zemlji bezakonja?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiksni telefon fiksna telefonija monopoli ratel telefonija operateri Telekom Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana