Tekst objavljen: 08.04.2013 7:46        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je odluku o oduzimanju dozvole za rad Razvojnoj banci Vojvodine, u skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine, a istovremeno je potpisan ugovor kojim Poštanska štedionica preuzima depozite, deo kredita i imovine RBV.

RBV više ne postoji, štediše su sad u Poštanskoj

Razvojna banka Vojvodine od ponedeljka prestaje da postoji, a svi njeni deponenti od tog dana postaju klijenti Poštanske štedionice i nastavljaju da slobodno raspolažu svojim novcem.

Razvojna banka Vojvodine lane je poslovala sa gubitkom od 14,5 milijardi dinara, dok je samo godinu ranije zabeležila minus od 579 miliona dinara. Poštanska štedionica, koja je u oktobru 2012. preuzela i imovinu i obaveze Nove Agrobanke, prošle godine je ubeležila 902,3 miliona dinara profita.
Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman kaže da se radi o iznosu od 17,5 milijardi dinara koje će preuzeti Poštanska štedionica depozita pravnih lica, odnosno preuzeti gotovine, kao aktivu gotovine u vrednosti od milijardu.

- Preuzeće i nešto više od 500 miliona kredita građana i hartije od vrednosti koje će emitovati republička i pokrajinska vlada i s druge strane Razvojni fond pokrajine će preuzeti imovinu od 6,3 milijardi dinara - kaže Radoman.

Iako Razvojna banka prestaje da postoji u ponedeljak, bankomate su blokirali i vrata za klijente zatvorili već u petak. Ipak, 70 hiljada njenih štediša - građana, preduzetnika i kompanija, nemaju razloga da brinu, kažu u Vladi.

Banka Poštanska štedionica neće preuzeti više od 500 zaposlenih u RBV pa će zaposlenima prestati radni odnos. Jedan deo zaposlenih, 27 ljudi, preuzeće Razvojni fond Vojvodine, a RBV u stečaju će angažovati više od 150 radnika. Za ostale zaposlene u RBV-u napravljen je socijalni program i oni će dobiti minimum 300 evra po godini staža.
Na isti način Poštanska štedionica je krajem prošle godine preuzela depozite Nove Agrobanke. Preuzela je i njene radnike, što neće biti slučaj sa više od 500 zaposlenih u Razvojnoj banci.

Štedionica nije bila "viđena" za preuzimaoca Razvojne, sve do samog kraja, kada je odustala i poslednja od pet privatnih banaka.

Olakšavajuća okolnost za Poštansku, koja na sebe preuzima još jedan teret, jeste činjenica da je ceo posao sa Razvojnom bankom Vojvodine tri do četiri puta manjeg obima u odnosu na Agrobanku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija bankarsko tržište propale banke državne banke banka poštanska štedionica RBV Razvojna banka Vojvodine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana