Tekst objavljen: 11.07.2013 14:00        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11 odsto.

Referentna kamatna stopa ostaje 11 odsto

Međugodišnja stopa inflacije se smanjuje, čemu najviše doprinosi niska agregatna tražnja, navodi NBS i dodaje da će "dobra poljoporivredna sezona i povoljna kretanja na svetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda uticati na pojeftinjenje hrane na domaćem tržištu".

Usporavanje kreditne aktivnosti, kao i rasta zarada i penzija potvrđuju da će niska tražnja ostati ključni dezinflatorni faktor i u narednom periodu, konstatovao je Izvršni odbor koji očekuje da će se inflacija do oktobra vratiti u granice cilja.

Nepovoljnija kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima uticala su na manju spremnost investitora da prihvate rizike, što je uslovilo rast premije rizika i posledično deprecijacijske pritiske u skoro svim zemljama regiona.

Izvršni odbor smatra da će konkretni efekti dodatnih mera fiskalne konsolidacije, kao i sprovođenje strukturnih reformi doprineti daljem smanjenju inflatornih pritisaka, uticati na smanjenje agregatne tražnje i na povećanu spremnost investitora za ulaganja u srpsku ekonomiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referentna kamatna stopa nbs Narodna banka Srbije mere Narodne banke Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana