Tekst objavljen: 09.04.2013 14:30        


U Srbiji je ove godine zabeleženo 792.344 nezaposlenih, ali radi se samo o onima koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), dok je bez posla gotovo milion lica, rekao je državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike, Dragi Vidojević.

Rekordna nezaposlenost, bez posla čak milion ljudi

- Ministarstvo je u proteklih pola godine pažljivo analiziralo rad NSZ i kada pogledamo koliko je novca utrošeno nismo zadovoljni rezultatima, jer je prošle godine zaposleno 200.000 preko NSZ, ali je isto toliko njih i ostalo bez posla, tako da je efekat ravan nuli - rekao je Vidojević.

Istovremeno, ukupan broj zaposlenih u februaru, procenjen je na 1,71 milion, što je za 0,2 odsto manje nego u januaru, a za 1,5 odsto manje nego u istom mesecu lane.
Napominjujući da je Srbija dostigla "rekord kada je u pitanju stopa nezaposlenosti", on je primetio "da je činjenica da građani u svojoj zemlji ne mogu da žive od svog rada, alarmantna".

Vlada prema rečima Vidojevića, mora obezbediti određene mere i aktivnosti kako bi privukla strani kapital, "jer u vremenu u kome živimo, to je uslov bez koga se ne može dalje".

Bolji rezultati na polju zapošljavanja, kako je rekao, mogu se očekivati ukoliko nivo investicija u ovoj godini bude više od milijardu evra.

Dugoročna nezaposlenost u Srbiji je velika i kontinuirano se uvećava. Broj onih koji na posao čekaju duže od godinu dana čini 64 odsto ukupnog broja registrovanih nezaposlenih lica i povećan je za oko jedan odsto u odnosu na prethodni mesec, odnosno za 3,9 odsto u poređenju s februarom 2012. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposleni PKS posao Srbija nezaposlenost stopa nezaposlenosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana