Tekst objavljen: 06.04.2013 14:30        


Vlasti Republike Srpske intezivno razmišljaju o uvođenju progresivne stope poreza u tom entitetu, koja podrazumeva veće oporezivanje bogatih, izjavio je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Republika Srpska uvodi porez za bogate?

- Jedan sam od onih koji smatraju da treba da postoji progresivna stopa. Međutim, svako uvođenje ove progresivne stope neće dati efekte dok ne izmenimo Zakon o radu i ne budemo ugovarali bruto plate. Tada će se država opredeljivati da li će davati šanse poslovnoj zajednici ili zaposlenim radnicima - kazao je Tegeltija.

Poreska uprava RS do sada je objavila samo podatak da je 2011. godine najveće prijavljeno mesečno primanje bilo 220.249 KM (oko 111 hiljada evra) i da ga je dobio zaposleni u jednoj mikrokreditnoj organizaciji. Drugo najveće mesečno primanje u RS bilo je blizu 50 hiljada evra i isplaćeno je jednoj osobi u bankarskom sektoru.
Kada bi sada uveli progresivnu stopu, smatra on, ceo teret bi pao na javni sektor i deo finansijskog sektora, koji već ima ugovorene bruto plate.

- Kada uvedemo progresivnu stopu poreza na dohodak, ona će ići na teret onoga ko prima veću platu. Recimo, ako imam 3.000 maraka platu, meni je svejedno koja je to stopa ako pada na teret poslodavca, ali svugde u svetu, kada govorite o bruto plati, porez pada na teret zaposlenog", - objasnio je Tegeltija.

Progresivne stope poreza odavno su praksa u Evropi, a njihov cilj je da država višom stopom poreza oporezuje one koji zarađuju mnogo više od prosečnih građana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
republika srpska bogataši bogati plaćanje poreza oporezivanje porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana