Tekst objavljen: 10.05.2013 9:30        


Doseljenici u Nemačku mogu postati važan šraf ekonomije, samo ako im se ponudi odgovarajuća obuka, kaže ministar privrede Nemačke Filip Resler nakon što je objavljeno da se prošle godine rekordan broj stranaca doselio.

Resler: Strani radnici su dobrodošli u Nemačku

U Nemačku se prošle godine uselilo 1,081 miliona ljudi, dok se odselilo 712 hiljada.

Treba reći da je veliki broj imigranata zapravo obrazovan kadar koji nam hitno treba. Onima koji dolaze zbog siromaštva možemo pomoći tako što im nudimo posao – ne trebaju nam samo akademski građani, nego i obučena radna snaga i zanatlije. Ako još nemaju obuku, moramo naći način da ih ovde školujemo - kaže Filip Resler.
Današnji došljaci kolokvijalno se nazivaju „ekonomskim migrantima“ jer dolaze pre svega u nadi da će u Nemačkoj naći posao i zaraditi nešto novca.

Ne čudi onda da uglavnom stižu državljani članica EU (koji imaju pravo na boravak u Nemačkoj) u kojima je nezaposlenost visoka – Poljaci (68.100), Rumuni (45.700), Mađari (26.000), Bugari (25.000).

Osetno je porastao broj građana iz zemalja pogođenih krizom evra – Španije, Grčke, Italije i Portugalije.

Očekivano, tri četvrtine doseljenika stiglo je u ekonomski najjače savezne države – Bavarsku, Severnu Rajnu-Vestfaliju, Baden-Virtemberg, Hesen i Donju Saksoniju.

Filipa Reslera kaže da je to dobitak za Nemačku jer će "moći da prevaziđe nedostatak stručne radne snage".

- Ljudi koji trenutno nemaju šansu da izgrade karijeru u Španiji ili Italiji, mogu to da urade u Nemačkoj. To pomaže porodicama iz Španije ili Italije, ali pomaže i našem tržištu rada - kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka migranti migracija migracije radna snaga strani radnici gastarbajteri ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana