Tekst objavljen: 18.12.2012 7:46        


Agenciji za restituciju, od 1. marta do danas, podneto je više od 10.000 zahteva za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata. Nakon gotovo 1.400 rasprava doneto je više od 1.200 odluka i vraćeno 400 nekretnina i to poslovnih prostora, zgrada i stanova, ukupne površine oko 30.000 kvadrata.

Restitucija: Pedeset dedinjskih vila čeka na gazde

Takođe, vraćeno je i više od hiljadu hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 37.000 kvadrata neizgrađenog građevinskog i oko 160 hektara šumskog zemljišta. Do sada nije doneto nijedno rešenje o obeštećenju u obveznicama u slučaju kada imovina ne može da se vrati u naturi.

POTRAŽIVANJA

Potomcima Ljube Saračevića, koji je bio jedan od najbogatih Srba, vraćeno je nedavno 40 hektara šume kod Gornjeg Milanovca, restoran "Polet" i knjižara na uglu Kralja Milana i Njegoševe ulice u Beogradu i jedan stan u toj zgradi. Od vrednijih nekretnina potražuju još i kuću u Temišvarskoj na Dedinju, sa placem od jednog hektara. Antonijevići potražuju restoran "Ruski car", Radojlovići robnu kuću u Knez Mihailovoj 5, dok neizgrađeno zemljište na Slaviji potražuju Mitići, Miloševići, Šusteri, Brajkovići... Veljkovićima je vraćen paviljon u Birčaninovoj, ali na listi nekretnina, koje traže su Stari mlin, pivara "Vajfert" na Mostaru, plac u Rajićevoj ulici, zgrada Turske ambasade...
Prema rečima Mileta Antića, koordinatora Mreže za restituciju, ovi podaci najbolje govore da se prioritetno rešavaju zahtevi gde imovina može odmah da se vrati.

Najviše nekretnina stari vlasnici i njihovi naslednici dobili su u Beogradu, tako je na Vračaru vraćeno 68 nepokretnosti, Starom gradu 58, Zvezdari 20, Savskom vencu i Obrenovcu po devet, na Voždovcu sedam... Posle Beograda slede Novi Sad sa 32 nepokretnosti, Niš 26, Kragujevac 11, Subotica šest...

- Zadužbina Nikole Spasića, prema podacima kojima raspolažemo, potražuje veliku imovinu u Knez Mihailovoj ulici 19, 33, 37 i 47 u Beogradu - kaže Antić. - U pitanju su zgrade, a država planira da vrati sav poslovni prostor i stanove, koji nisu otkupljeni. Agencija za restituciju je, prema našim saznanjima, već donela rešenje o vraćanju dela te imovine i to će do sada biti najvrednije vraćene nekretnine.

Antić kaže da se na Dedinju potražuje više od 50 vila, ali da do sada nije vraćena nijedna. Čak ni one koje nemaju stanare.

- Iako je to državna imovina, koja može da se vrati, jer nije otuđena, to se zasada ne dešava uz obrazloženje da su ta zdanja na Dedinju namenja stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i time po zakonu izuzeta iz naturalne restitucije - navodi Antić.

- Ipak, prema našim saznanjima priprema se izmena Zakona o vraćanju oduzete imovine, kojom će se ukinuti ovo ograničenje. Ideja je da se te vile vrate vlasnicima, a da zakupci ostanu izvesno vreme ukoliko se sa novim vlasnicima ne dogovore drugačije. Takav model već se uspešno primenjuje u slučaju vraćenog poslovnog prostora - kaže on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija imovina nekretnine Mreža za restituciju restitucija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana