Tekst objavljen: 05.02.2013 11:59        


Kako Politika saznaje iz nezvaničnih izvora, dobit Naftne industrije Srbije u prošloj godini iznosila je neznatno preko 40 milijardi dinara odnosno oko 350 miliona evra.

Rusi pokazali kako se radi: Dobit NIS-a 350 mil. €

Očekivanja tržišta bila su da će NIS zabeležiti krajnji rezultat u visini od 45 do 50 milijardi dinara, nakon što je u prvih devet meseci prošle godine zabeležio neto dobit od 32,2 milijarde dinara što je skoro 20 procenata više u odnosu na isti period 2011. godine.

Kako navodi ovaj dnevnik, u poslednjem kvartalu je došlo do jačanja kursa dinara u odnosu na dolar pa kursne razlike nisu uticale negativno na dobit, već je verovatno izvršen otpis pojedinih spornih potraživanja (kao što je dug prema Srbijagasu).

Politika navodi da je dobro poslovanje NIS-a rezultat pre svega smanjenja troškova, eliminisanja socijalne funkcije koju je NIS ranije imao, ulaganje u razvoj istraživanja, proizvodnje i distribucije...

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, navodi da je “ruski gazda pokazao kako treba upravljati firmom, ulagati u kompaniju i povećavati joj vrednost. Sve je to mogla i država dok je NIS bio javno preduzeće, ali nije. Bilo je lakše prodati NIS i to ispod cene”.

On dodaje da bi Vlada Srbije, s obzirom da kao manjinski akcionar nema neka posebna prava u ovoj kompaniji mogla “da proda svoj deo akcija na berzi kako bi ih kupili domaći investitori”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najveće kompanije energetika gazprom gasprom partnerstvo sa Rusima naftna industrija srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana