Tekst objavljen: 23.11.2012 17:10        


Rusija je odobrila Srbiji kredit od 800 miliona dolara za železničku infrastrukturu sa rokom otplate od pet godina, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov i precizirao da će kamata na taj kredit koji će biti na raspolaganju već ove godine, biti 4,1 odsto na godišnjem nivou.

Rusija daje Srbiji 800 miliona evra kredita

Kredit će služiti za infrastrukturne projekte: izgradnju novih pruga, obnovu, kupovinu lokomotiva i drugo.

Pregovori o ruskom kreditu Srbiji od milijardu dolara počeli su krajem oktobra 2009. godine. Do sada je, u 2010. godini povučen deo od 200 miliona dolara za podršku državnom budžetu.
Predviđeno je da u se u prvoj fazi projekta realizuje izgradnja i elektrifikacija drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, rekonstrukcija šest deonica pruge na Koridoru 10 ukupne dužine 111 kilometara, i nabavka dizelmotornih vozova od ruske kompanije Metrovagonmaš.

Prema ranijim informacijama Ministarstva saobraćaja Srbije, druga faza projekta biće izgradnja 68 kilometara jednokolosečne pruge Valjevo-Loznica, a treća rekonstrukcija dela pruge Beograd-Bar, koji prolazi kroz Srbiju.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 920 miliona dolara, a Srbija će morati da obezbedi 15 odsto sredstava odnosno 120 miliona dolara.

Predviđeno je da u poslovima obnove železničke infrastrukture u Srbiji ruske kompanije učestviju sa 70 odsto, a srpske sa 30 odsto.

Ruska firma Zarubežstrojtehnologija, koja će biti nosilac poslova, registrovala je predstavništvo u Srbiji "radi koordinacije svih aktivnosti na otpočinjanju realizacije projekata".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rusija Srbija partnerstvo sa Rusima kredit infrastruktura železnica železnice srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana