Tekst objavljen: 02.09.2013 10:30        


Ruski državni službenici najviših nivoa, ili kako oni vole sebe da zovu „narodnim slugama“, u proseku imaju platu 171.000 rubalja, što je više od pet hiljada dolara mesečno.

Ruski kapitalizam: Plata menadžera kao 200 učitelja

Rusija ima oko šest miliona činovnika. Ako se njima dodaju činovnici u komunalnim službama koji se bave papirima broj će porasti za još oko 500.000.

Najnoviji izveštaji ruskih državnih statističara pokazuju da je prosečna plata činovnika federalnog nivoa dostigla 69.400 rubalja što je više od dve hiljade dolara. U odnosu na prošlu godinu to je rast od 20 odsto.

BANKARI KOLO VODE

Najveće plate u državnim kompanijama imaju bankari. Predsednik Zberbanke German Gref mesečno zarađuje 11,7 miliona rubalja, a na drugom mestu je predsednik VTB banke Andrej Kositin sa mesečnom platom od 10 miliona rubalja. Prvi čovek Gasprombanke Vladimir Akimov mesečno zarađuje 6,1 milion rubalja, koliko i predsednik ruskih Železnica Vladimir Jakunjin. Među „sirotinjom“ su direktor Aeroflota Vitalij Saveljev sa 1.600.000 rubalja i direktor Vnješekonombanke Vladimir Dmitrijev sa 1,5 miliona.
Prosečni ruski činovnik zarađuje dve i po prosečne plate u Rusiji. U prvom polugodištu je prosečna plata u Rusiji bila oko 29.000 rubalja.

Poređenja radi, prosečna plata u privredi Moskve sada iznosi 65.700 rubalja, oko dve hiljade dolara.

Najmanje plate među činovnicima imaju zaposleni u Rosimuščestvu, dakle, u državnoj službi koja se brine za državnu imovinu. Tamo je prosečna plata oko hiljadu dolara, kao i u službi koja se brine za omladinu.

Najveće su plate saradnika predsednika Vladimira Putina. U predsedničkoj administraciji je prosečna plata 171.000 rubalja, u Savetu Federacije prosečna činovnička plata je 87.000 dok je u Ministarstvu za razvoj istoka 92.000 rubalja.

Bivši bliski Putinov saradnik Igor Sečin, sada na čelu državne kompanije Rosnjeft, je rekorder po zaradama, ali on ne želi da kaže koliko zarađuje. Navodno da su najviši rukovodioci Rosnjefta zaradili lani devet milijardi rubalja što je duplo u odnosu na prethodnu godinu.

Na rang-listi naslabije plaćenih su socijalni radnici koji mesečno zarađuju 13.200 rubalja, što je oko trista evra. Zaposleni u ustanovama kulture mesečno zarađuju oko 18.000 rubalja, a lekari imaju platu od oko 900 evra, koliko primaju i učitelji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana