Tekst objavljen: 18.03.2013 9:31        


Na beogradskom Fakultetu za fizičku hemiju ovih dana raspisan je konkurs za radno mesto spremačice. Kao što je bilo i očekivano, prijavilo se mnogo kandidata, ali ono što nije bilo očekivano jeste to da su se za ovaj posao prijavile i osobe sa – fakultetskom diplomom.

Sa diplomom fakulteta traže posao - čistačice

Prodekan za nastavu Fakulteta za fiziku hemiju profesor dr Miroslav Kuzmanović potvrđuje da su se na konkurs prijavile 42 žene, od kojih dve devojke sa visokim obrazovanjem.

U našoj zemlji je, inače, nezaposleno oko 760.000 ljudi, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje, a od tog broja više od 50.000 ima diplomu fakulteta. Posao nema oko 207.000 mladih od 15 do 30 godina, oko 58 odsto ima srednje obrazovanje, dok je 63,3 odsto bez radnog iskustva.
Na pitanje koja je kandidatkinja primljena, on odgovara da je posao dobila osoba sa srednjom stručnom školom, jer su visokoobrazovane kandidatkinje – previše kvalifikovane.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže da je čuo za slične primere i da se na oglas za spremačicu u školi javi po 135 osoba sa diplomama fakulteta i srednje škole, što je tragedija za jednu državu.

- Naravno da je dobro za pojedinca da se obrazuje, ali je katastrofa po državu da ulaže velike pare, a onda to ne iskoristi. I treba razumeti kada je posle ovakvih iskustava put tih ljudi sa diplomom – odlazak u inostranstvo – kaže Brajković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Posmazrač 18.03.2013 10:39

    Svi naši, eksperti, Jahači Apokalipse, na delu ........

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
diplomci diploma fakultet radno mesto ekonomska kriza nezaposleni nezaposlenost Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana