Tekst objavljen: 24.07.2013 12:59        


Industrijska i komercijalna banka Kine (ICBC) izgubila je poziciju najveće svetske banke po tržišnoj kapitalizaciji. ICBC je predala lidersko mesto američkoj banci Vels Fargo, pokazuju danas objavljeni podaci.

SAD "pobedile" Kinu, ponovo imaju najveću banku

Prema procenama Njujorške berze, na kojoj se kotira Vels Fargo, tržišna vrednost ove američke banke je 236 milijardi dolara, dok je prema kineskim podacima, vrednost ICBC-a procenjena na 223 milijarde dolara, prenosi Frans pres.

Šestogodišnje liderstvo ICBC-a, kao najveće svetske banke, počelo je u julu 2007, a njena vrednost je u novembru te godine dostigla vrhunac od 374 milijarde dolara, zahvaljujući brzoj ekspanziji kineske ekonomije.

Međutim, ICBC je svrgnut sa te pozicije 12. jula ove godine, a Vels Fargo je došao na njeno mesto.

Ovaj zaokret dolazi u trenutku kada druga najveća svetska ekonomija gubi zamajac, a prošlomesečna kriza likvidnosti postavlja nove rizike pred bankarski sistem te zemlje.

Kineska ekonomija je u periodu april-jun, na godišnjem nivou, porasla za 7,5 odsto, što je slabije u odnosu na 7,7 odsto iz prva tri meseca ove godine.

U junu, manjak sredstava na kineskom medjubankarskom tržištu učinio je da, kamatne stope koje banke naplaćuju kako bi jedne drugima pozajmile novac, porastu na rekordne nivoe, podstičući zabrinutost u pogledu zdravlja kineskog finansijskog sektora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najveće banke wells fargo vels fargo banke banka svet icbc SAD sjedinjene američke države Amerika kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana