Tekst objavljen: 10.06.2013 13:08        


Ni posle nekoliko godina od prvih najava da nam stiže švedska Ikea i nemački Lidl, a i na H&M se dugo čekalo, nema preciznijih najava kada će ti lanci zaista u Srbiji otvoriti svoja vrata za potrošače. Poznati svetski prodajni lanci - zaobilaze nas u širokom luku, zbog kako kažu, „komplikovane i nejasne procedure“.

Sami smo krivi što nemamo Ikeu, Lidl i ostale

Ikea opsežno analizira tržište i dolazi samo kada se srede sve obaveze prema propisima zemlje, i to je princip u svim zemljama gde posluju.

- U Srbiji je tržište nekretnina nesređeno, puno neregulisanih imovinsko-pravnih pitanja, a veliki problem je i nerazvijena infrastruktura, tako da sve traje malo duže. Još uvek smo u fazi završavanja administrativnih procedura, tako da proces kupovine zemljišta nije završen - kažu u predstavništvu Ikee.

Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije, kaže da nijednu dozvolu za gradnju  više ne izdaje ministarstvo i da je sada „lopta“ u rukama nadležnog Sekretarijata za izdavanje građevinskih dozvola Beograda.

On dodaje i da se vode pregovori sa trgovinskim lancima iz Francuske, Nemačke i Austrije, koji bi došli na srpsko tržište, ali da još nema konkretnih dogovora.

Nemački diskontni lanac Lidl bira lokacije u nekoliko gradova Srbije gde bi trebalo da otvori supermarkete. Za sada su, prema rečima Dragana Čigoje, direktora razvoja Lidla, u Srbiji odredili lokacije u Valjevu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Beogradu, Smederevu i Nišu.

- Poslovna politika kuće predviđa da se prvo kupe i opreme lokacije, a potom da se gotovo u isto vreme otvori više objekata - kaže Čigoja, ali ne precizira kada bi do toga moglo da dođe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lidl Ikea H&M Srbija trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana