Tekst objavljen: 31.10.2012 7:29        


Ravno 675,9 miliona evra Srbija mora da vrati u 2013. godini Međunarodnom monetarnom fondu, što je ujedno i najveći godišnji iznos koji po osnovu poslednjeg stend-baj aranžmana sa MMF-om stiže na naplatu.

Samo MMF-u 2013. vraćamo gotovo 700 miliona evra

U Narodnoj banci Srbije kažu za da je izmirenje dugovanja Srbije po osnovu kreditnog aranžmana sa MMF-om iz 2009. godine počelo 17. avgusta ove godine. Tada je Srbija ovoj finansijskoj instituciji vratila tačno 104,3 miliona evra.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miroljub Labus procenjuje da je skoro 700 miliona evra velika suma za devizne rezerve kojima Srbija raspolaže. - Kada mi to vratimo, javni dug će se smanjiti. Ipak, smanjiće se i devizne rezerve. A to će biti dovoljan razlog da MMF ima dodatni interes da s nama zaključi novi aranžman. Taj veliki dug jeste breme, ali je i Fond zainteresovan da se taj dug redovno izmiruje. Daće nam ponovo novac da im vratimo ono što smo ranije uzeli - pojašnjava Labus.
Naredna rata, u istom iznosu, dospeva 19. novembra. To znači da će ove godine biti otplaćeno ukupno 208,6 miliona evra.

U centralnoj banci je potvrđeno da će najveći iznos koji Srbija mora da izdvoji za vraćanje ovog kredita dospeti upravo sledeće godine. U 2013. planirano je da se MMF-u vrati 675,9 miliona evra, a 2014. godine 591,2 miliona evra.

Podsetimo da je pre tri godine Vlada Srbije od MMF-a uzela pozajmicu od 1,6 milijardi evra i obavezala se da će sredstva vratiti u osam tromesečnih rata u periodu od tri do pet godina od datuma povlačenja svake tranše.

Plan otplate je takav da je 2015. godine neophodno izmiriti još 137,8 miliona evra prema MMF-u, a u 2016. taj iznos je daleko manji, samo 13,9 miliona evra.

- Poslednja rata dospeva 12. aprila 2016. godine, kada će dug biti izmiren u potpunosti. Obaveze iz kreditnog stend-baj aranžmana sa MMF-om izmiruje Narodna banka Srbije iz deviznih rezervi - naglašavaju u centralnoj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduženost dug države Srbija aranžman međunarodni monetarni fond MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana