Tekst objavljen: 25.12.2012 11:00        


Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić kaže da je Srbija zemlja sa najvećom stopom inflacije u Evropi.

Savić: Srbija ima najveću stopu inflacije u Evropi

Krajem godine inflacija će biti oko 13 odsto i tendencija rasta će se verovatno, kako kaže Savić, nastaviti i u prvom kvartalu iduće godine.

Savić kaže da će na kratak rok devizni kurs biti stabilan. - Ako budemo povećali izvoz imaćemo više deviza i biće lagodnije, ako nema toga moraće da bude dalje prilagođavanje kursa. Situacija u 2013. godini biće specifična jer dospeva dosta naših obaveza prema inostranstvu, a s druge strane je pitanje šta će biti sa izvozom - rekao je Savić.
- Osnovna karakteristika kretanja naše inflacije je skokovitost, imamo u jednoj godini rast 15,16 odsto, pa sledeće godine naglo padne, pa ponovo poraste i to je ozbiljan problem sa kojom moramo da se suočimo - rekao je predsednik Saveta guvernera.

Srbija ima nasleđene neke disparitete cena, što znači da su niže nego na svetskom nivou, a jedan deo cena koje utvrđuje država prilagođava se kretanjima na svetskom tržištu i korekcijama prema kretanju kursa. U toj sprezi Vlada donosi odluke kojima želi da ispuni ono što se zove otklanjanje dispariteta cena.

- S druge strane imali smo pre mesec i po dana povećanje PDV-a, što je takođe uticalo na ovaj rast cena. Drugi kompleks predstavlja problem cena poljoprivrednih proizvoda - kaže Savić.

Srbija tradicionalno pripada grupi zemalja koja ima relativno povoljene cene poljoprivrednih proizvoda, ali u ovoj godini se, zbog porasta cena, desilo nešto specifično, nije došlo do pada cena poljoprivrednih proizvoda onda kada one tradicionalno sezonski treba da padaju.

Što se tiče kontrolisanih cena koje država određuje, struje, gasa, goriva, Savić je rekao da ne očekuje probleme što znači da će se ispoštovati dogovor koji postoji između Vlade i NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nebojša savić Srbija savet guvernera Narodna banka Srbije inflacija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana