Tekst objavljen: 18.12.2012 16:29        


Svetska banka objavila je da će Srbija u ovoj godini imati pad od dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je najveći pad u jugoistočnoj Evropi, ali je i procenila da će srpska privreda iduće godine imati rast od dva procenta.

SB: Pad BDP-a Srbije najveći u jugoistočnoj Evropi

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović rekao je da je procena rasta ekonomije u Srbiji za iduću godiinu konzetvativna i da rast može biti i veći.

On je naveo da će na rast BDP-a najviše uticati proizvodnja u Fijatu i njegovi dobavljači, kao i oporavak poljoprivrede.

Prema redovnom izveštaju Svetske banke za šest zemalja jugoistočne Evrope (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo), predviđeno je da će kurs ka trajnom oporavku tih zemalja u 2013. u najboljem slučaju biti usporen, uz značajne rizike.

Vodeći ekonomista Svetske banke Željko Bogetić rekao je da problem u 2013. mogu predstavljati rizici po pitanju oporavka evrozone i visoke cene standardizovanih proizvoda na međunarodnom tržištu, kao i rizik od novog šoka cena hrane.

- U ovom krhkom okruženju potrebno je da vlade na zapadnom Balkanu sprovode reforme koje doprinose dugoročnom rastu i otvaranju novih radnih mesta - kazao je Bogetić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP pad bdp-a ekonomska kriza Srbija svetska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana