Tekst objavljen: 27.11.2012 17:20        


Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić kaže da će novi zakon o javnim preduzećima zaustaviti dosadašnju pljačku i da se javna preduzeća više neće deliti kao partijski plen stranaka koje su pobedile na izborima.

Senić: Novi zakon će zaustaviti pljačku

- To je energija koja će zaustaviti dosadašnju pljačku i sistem raskalašnog trošenja novca poreskih obveznika u javnim preduzećima - rekao je Senić.

Senić tvrdi da novi zakon o javnim preuzećima za koji se nada da će vrlo brzo biti usvojen u Skupštini Srbije afirmiše principe prefesionalnosti, departizacije i javnosti rada i da će biti ogroman iskorak u odnosu na postojeće stanje.

On je dodao da su se do sada direktori javnih preduzeća formalno imenovali na sednici vlade a suštinski su se imenovali u svim prethodnim vladama kao podela plena izmedju lidera vladajuće koalicije.

Prema njegovim rečima, novim zakonom se stranački glomazni upravni odbori zamenjuju stručnim malim nadzornim odborima, uvodi se struka u nadzorne odbore, javni konkurs i javnost izbora direktora javnih preduzeća.

- Uvodi se ono što je najvažnije: celogodišnja kontrola rada javnih preduzeća i u skladu sa tim mogućnost da oni postavljeni direktori koji ne ispunjavaju rezultate rada i poslovne programe budu tokom mandata smenjeni - rekao je Senić.

1 komentar

  1. User image
    Ljubica 27.11.2012 20:09

    U svakoj firmi treba da postoje nezavisni interni kontrolori koji ce primerak svakog izvestaja dostavljati Agenciji za suzbijanje korupcije

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza zakon javna preduzeća departizacija Vlajko Senić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana