Tekst objavljen: 31.12.2012 9:09        


Profesor Miladin Ševarlić insistira na odbijanju američkog ultimatuma i pretnje ne ulaskom u STO da se izmeni naš zakon i dozvoli uvoz kotroverzne genetski modifikovane hrane.

Ševarlić: Odbiti američki ultimatum za GM hranu

Tretman i pažnja sa kojom Srbija treba da pristupi problemu genetski modifikovanih organizama (GMO) ne treba da se razlikuju od promišljanja o pitanju Kosova i Metohije ili ulaska u evroatlantske integracije - kaže agroekonomista dr Miladin Ševarlić.

Profesor Ševarlić, koji je i predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, kaže da možemo da se ugledamo na druge evrospke zemlje po "GMO pitanju". Švajcarska je stavila moratorijum na raspravu o GMO do 2017, Bugarska je prvo dozvolila, a zatim pod pritiskom javnosti posle ulaska u EU zabranila uzgoj GMO.
On pita i "čemu teritorija, ako posledice GMO po ljudsku populaciju budu kao i kod eksperimentalnih životinja, i ako nas za tri, četiri generacije neće biti".

Zahtev Amerike da Srbija izmenom Zakona o GMO skine rampu sa njihovog uvoza, uzgoja, prerade i prometa, po mišljenju ovog profesora očigledna je pretnja jer se time ne uslovljava samo podrška SAD Beogradu za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), već se u istom paketu šalje i poruka da će se bilateralni odnosi Srbije i SAD pogoršati ukoliko se zahtevi Vašingtona zbog interesa njihovih biotehnoloških kompanija ne ispoštuju.

Problem je tim veći, smatra on, jer je ovo udarac na poslednji element srpske održivosti. Na poljoprivredu.

Ševarlić predlažem referendum - "ko je za, a ko protiv, pa ako narod izglasa dozvolu za uvoz GMO, neka tako bude. Poslednja istraživanja, međutim, pokazuju da četiri petine naših stanovnika nije za GM hranu".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Marko 15.01.2013 14:39

    Za referendum, nego sta!
    Ja sam protiv dozvole za uvoz GMO. Samo zele da nas zatru.
    Pa, mi smo za SAD jos uvek zvanicni neprijatelji-pise u njihovim dokumentima-strateskim itd....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sjedinjene američke države SAD Amerika WTO STO ševarlić Srbija agrar poljoprivreda genetski modifikovana hrana GMO GM hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana