Tekst objavljen: 04.04.2013 16:40        


Sindikat zaposlenih Razvojne banke Vojvodine (RBV) Virtus je od nadležnih zatražio zvanične informacije o tome kakav će biti socijalno-ekonomski status 528 zaposlenih u toj banci, uoči njenog skorog zatvaranja.

Sindikat: Šta će biti sa 528 zaposlenih u RBV

U saopštenju te sindikalne organizacije, članice Ujedinjenih sindikata Srbije, ističe se nezadovoljstvo zaposlenih u RBV, jer do sada imaju samo nezvanične informacije o potencijalnim rešenjima ključnih pitanja transformacije te banke i njihovog statusa, poput onih o isplati otpremnina i ostalih naknada koje imaju po zakonu.

Ključno pitanje je ipak “da li je moguće da, zarad RFV, 528 zaposlenih u RBV ostanu na ulici, dajući tom fondu najkvalitetnije što ima RBV. U čijem je to interesu i koja politička rešenja (‘igra’) može da opravda dugogodišnje tolerisanje poslovanja RBV s gubitkom”, navodi se između ostalog u saopštenju koje je potpisala Tamara Cvejić, predsednica Sindikata zaposlenih u RBV “Virtus”.
Zaposleni žele da znaju i to da li će i ko biti u radnom odnosu posle zatvaranja RBV i pod kojim uslovima bi radili kod novog poslodavca, a posebno kako će biti rešeno pitanje “zaštićene kategorije” - trudnica i porodilja.

Neinformisanost zaposlenih u RBV, kako se navodi, stvara i nezadovoljstvo kod klijenata te banke jer "ne postoji osnov" da im se daju potrebne instrukcije u vezi sa poslovanjem.

Zbog toga je taj sindikat, od predsednika Izvršnog odbora RBV i direktora Razvojnog fonda Vojvodine (RFV), zatražio odgovore na više pitanja, među kojima i da li postoji dokaz o obezbeđenom novcu za isplatu otpremnina i ostalih naknada.

Zatražen je i spisak zaposlenih koji prelaze u RFV, banku preuzimaoca i broj onih koji su određeni za prelazak na rad u stečaju, kao i da se navede prema kojem osnovu se traži davanje saglasnosti za otkaz ugovora o radu unapred (trudnice i porodilje), bez prethodnog saznanja o budućem statusu zaposlenih kod potencijalnih poslodavaca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Razvojna banka Vojvodine RBV državne banke propale banke zaposleni radnici sindikat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana