Tekst objavljen: 26.02.2013 14:30        


Dok siromašnima isključuju struju zbog par hiljada dinara, „kroz prste“ se gleda potrošačima čiji se dugovi mere milionima! Ko su najveći dužnici za struju u Srbiji, koliko duguju i ko ih štiti?

Siromašnima seku struju, moćni ne plaćaju godinama

Dugačak je spisak onih koji u Srbiji ne plaćaju struju. Od industrije, preko potrošača sa prioritetom, do osiromašenih domaćinstava. Jedni zato što žive na granici siromaštva, drugi - zato što im se može! Javna je tajna da postoje preduzeća i pojedinci koje EPS „ne dira“.

Dug za struju na teritoriji Beograda iznosi više od 18 milijardi dinara. Od ovog iznosa 10 milijardi odnosi se na privredu, a više od osam milijardi na domaćinstva. - U Beogradu postoji apsurdna situacija: samo 10 odsto potrošača na teritoriji Beograda pravi 90 odsto ukupnog duga - kaže Sandra Alagić, PR menadžer Elektrodistribucije Beograda i dodaje da u ovih 10 odsto spadaju različite kategorije: od vlasnika velikih privatnih kuća na obodu Beograda (Surčin, Altina, Ledine, Kaluđerica, Batajnica...), pa do vlasnika velelepnih vila na Dedinju i Senjaku.
Ukupan dug prema EPS-u iznosi 120 milijardi dinara. Polovina se odnosi na privredne subjekte, polovina na fizička lica. Najveći dužnici su RTB Bor, koji trenutno duguje 4,5 milijarde dinara, zatim Zastava Energetika čiji je dug tri milijarde, dok Azotara Pančevo duguje dve milijarde dinara.

Kako piše S media portal, postoje i pojedinci koji ne strahuju od isključenja struje, iako šalter za naplatu nisu posetili godinama.

Iz izvora bliskog EPS-u saznaje se da su oduvek postojali „zaštićeni“ i „privilegovani“ potrošači. Ovde se ne misli o dužnicima sa prioritetom, kao što su bolnice, škole, hemijska industrija... Misli se na sve one koji imaju političku ili prijateljsku zaleđinu!

- Fizička lica koja uživaju takvu vrstu zaštite nikada nisu socijalno ugrožena lica. To su veliki potrošači sa vilama sa bazenima, velikim stanovima... Među takvim ’zaštićenim’ potrošačima su i veliki privredni subjekti i firme – kaže on.

U novembru prošle godine EPS je isključio struju večitim rivalima, Crvenoj zvezdi i Partizanu. U tom trenutku dug Partizana iznosio je 19 miliona, dok je dug Crvene zvezde bio čak 50 miliona dinara. Istog dana dugovi su im reprogramirani, a struja uključena. Po izjavama iz klubova, izmirili su po prvi deo reprogramiranog duga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    jovan 28.02.2013 20:11

    Istina,tako ce biti do kraja sveta...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jeftina struja cena struje krađa struje potrošnja struje račun za struju struja plaćanje računa neplatiše Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana