Tekst objavljen: 03.01.2013 13:29        


Bezbrižan penzionerski život za mnoge u Evropi postaje sve neizgledniji cilj. Prema podacima Evropske komisije, svake godine se broj građana starijih od 60 godina poveća za više od dva miliona. Broj građana starijih od 60 je danas dvostruko veći nego pre 10 godina.

Siromaštvo u starosti postaje realnost i u EU

Već danas vlade članica Europske unije troše više od 10 posto bruto društvenog proizvoda za finansiranje penzija sa tendencijom porasta. Trenutno u EU živi 120 miliona penzionera što je 24 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Još do pre nekoliko godina slika siromašnog penzionera teško se dovodila u vezu sa zemljama poput Nemačke ili Velike Britanije. U međuvremenu mnogima u ovim zemljama poslednjim radnim danom preti ne samo pad socijalnog standarda, nego i dovođenje egzistencije u pitanje.

Prema dosadašnjim pokazateljima, zemlje poput Portugala, Španije i Grčke, već sad pate od visoke stope siromaštva kod starijih građana i to između 20 i 27 odsto. Sadašnji programi štednje bi ovaj postotak mogli dodatno da povećaju. U Grčkoj je već sad prisutan trend smanjivanja penzijskih primanja.

Prema jednom istraživanju Fondacije Fridrih Ebert, od osiromašenja u poznoj dobi ne pate samo stanovnici zemalja u kojima vlada žešća finansijska kriza, nego i zemalja poput Velike Britanije.

Najbolja situacija je u Holandiji, nešto slabija u Nemačkoj gde je oko 15 odsto penzionera pogođeno siromaštvom. Siromaštvom su posebno pogođene žene od kojih mnoge nisu radile, a ako i jesu, bile su slabije plaćene od svojih kolega.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzija penzije osiromašenje siromaštvo EU evropska unija penzioneri ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana