Tekst objavljen: 30.03.2013 10:30        


Nemačka dominacija u Evropi nije plod nekog smišljenog plana, ona nema nikakvu vojnu podlogu već ekonomsku, a sve se dogodilo slučajno tvrdi poznati nemački sociolog Ulrih Bek, predavač na univerzitetu u Minhenu i London School of Economics.

"Slučajno carstvo": Nemačka vlada EU bez plana

- Dogodilo se to sasvim slučajno. Nemačka je stvorila "slučajno carstvo". Nema tu smišljenog plana, nema namere za okupacijom Evrope. To nema nikakvu vojnu podlogu, već pre ekonomsku, ovde se radi o privrednoj moći - kazao je Bek.

Rezultat raskola među zemljama evrozone zbog razlike u moći zemalja zajmodavaca i zaduženih zemalja, jeste da je Nemačka postala najsnažnija ekonomija, najmoćnija država EU, navodi taj sociolog.

Za Beka je kriza evrozone dokaz da živimo u rizičnom društvu, ali ne na način da smo u situaciji da se borimo s nesigurnošću, već da smo u situaciji u kojoj nismo kadri da se borimo s nesigurnošću i posledicama koje stvaramo u društvu.
- Finansijska kriza je primer pobede posebne interpretacije modernosti, diktira se da je tržište jedino rešenje i što više jačamo ulogu tržišta, tim bolje. Ali sada vidimo da se taj model urušava i da nemamo nikakve odgovore - zaključuje Bek.

Što se strogih mera štednje tiče, Bek tvrdi da one zaista doprinose podelama unutar Evrope. Istovremeno, dodaje Bek, tu su i dve idelogije povezane sa politikom strogih mera štednje.

Prva se zasniva na tzv. "Merkiavelijevom modelu", kombinaciji Nikola Makijavelija i Angele Merkel. Drugi element je taj da se nemačka politika štednje ne zasniva samo na pragmatizmu, već i određenim vrednostima.

- Štednja, kako vidimo stvara novi ideološki razdor jer se čini da ta strategija baš i ne deluje. Svedoci smo brojnih protesta - nastavlja Bek i ne zaboravlja pomenuti da, s druge pak strane, imamo vrlo moćnu neoliberalnu frakciju u Evropi koja i dalje veruje da su stroge mere štednje odgovor na ovu krizu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza u Evropi štednja ekonomija evrozona Nemačka mere štednje finansijska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana