Tekst objavljen: 18.01.2013 14:50        


Rudarski basen Kolubara su posetili predstavnici kompanije Sekurum, koja je zainteresovana da u Srbiji izgradi najveći solarni park u Evropi, objavljeno je na sajtu rudarskog basena.

Solarni park umesto rudarskog basena Kolubara

Prema rečima Milorada Grčića, direktora RB Kolubara, ostvaren je prvi kontakt sa očekivanjem da se započne ozbiljna i dugoročna saradnja. Namera je da se za solarne parkove iskoristi zemljište koje je već iskorišćeno u rudarskim radovima.

Milan Jakovljević iz Direkcije za proizvodnju električne energije EPS-a, podsetio je da je prošle godine potpisan sporazum, po kome se kompaniji Sekurum stavlja na raspolaganje tri hiljade hektara, koliko je planirano za izgradnju solarnog parka.

Ivan Matejak, menadžer kompanije Sekurum, izrazio je zahvalnost na podršci u ovom projektu i naglasio da veruje u dobru saradnju sa privrednim društvima Elektroprivrede Srbije i lokalnim zajednicama, jer je interesantna i simbolika proizvodnje struje iz sunčeve energije na zemljištu koje je već u istu svrhu upotrebljeno.

Sekurum je prošle godine sa Vladom Srbije potpisao krovni sporazum, pravno obavezujući za obe strane, koji definiše detalje i rokove vezane za realizaciju projekta. Kako je tada objavljeno, plan je da do aprila ove godine dobiju sve neophodne dozvole, i da krene realizacija. Investitor se obavezao da će projekat završiti do 2015. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
securum solarna energija solarni paneli solarni park kolubara energetika strane investicije strani investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana