Tekst objavljen: 09.05.2013 17:10        


Posrnuli japanski elektronski div Sony ostvario je u protekloj poslovnoj godini prvu neto dobit nakon pet godina, ponudivši tračak nade za nekada uspešnu kompaniju.

Sony konačno ostvario dobit

Sony je u protekloj finansijskoj godini zaradio 43,03 milijardi jena (436 miliona dolara), nakon ogromnog gubitka od 456,66 milijardi jena iz prethodne godine, budući da je slabiji jen pomogao u povećanju konkurentnosti japanskih izvoznika.

Kompanija najavljuje da se u tekućoj poslovnoj godini očekuje neto dobit od 50 milijardi jena.

Ranije ovog meseca, kompanija je navela da će se više vodećih ljudi, uključujući izvršnog direktora Kazuoa Hiraija, odreći godišnjih bonusa kako bi nadoknadili gubitke u sektoru elektronskih uređaja.

Do te odluke došlo je nakon što je proizvođač Playstationa i televizora Bravia lansirao program rezanja troškova, uključujući hiljade otkaza i prodaju dela imovine, uključujući poslovne zgrade na Menhetnu i u Tokiju.

Japanski sektor elektronike, kojem pored Sonyja pripadaju i njegovi konkurenti Panasonic i Sharp, pretrpeo je niz problema, među kojima su pad potražnje na ključnim izvoznim tržištima, snažna konkurencija stranih rivala i strateške greške koje su dovele do finansijskog kolapsa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sony elektronika dobit profit japan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana