Tekst objavljen: 13.05.2013 7:30        


Spoljni dug Srbije bio je na kraju februara 26,7 milijardi evra, što je povećanje od 5,2 odsto tokom tog meseca, objavljeno je u novom biltenu IZIT-a. Odnos spoljnog duga i bruto domaćeg proizvoda Srbije je oko 89 odsto, što je iznad granice ulaska u zonu visoke zaduženosti od 80 odsto.

Spoljni dug Srbije skočio na 26,7 milijardi evra

Takvo pomeranje ukupnog spoljnog duga bilo je očekivano, jer su u februaru emitovane hartije od vrednosti na domaćem i stranom tržištu, čime je prikupljeno 1,17 milijardi evra.

Javni dug Srbije je u aprilu smanjen za 309 miliona evra i iznosio je 19,08 milijardi evra. Učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu palo je na 56,1 odsto, a Srbija se u aprilu razdužila prvenstveno zahvaljujući prevremenoj otplati polovine duga prema Londonskom klubu poverilaca.
Takođe, povlačenjem sredstava po osnovu odobrenih kredita za infrastrukturne projekte dug će se u nadolazećem periodu uvećavati.

Spoljni dug javnog sektora je krajem februara iznosio nešto više od 13,3 milijarde evra i za čak 9,4 odsto bio je viši nego u decembru prošle godine.

Na mesečnom nivou, spoljni dug države je uvećan za čitavih 11,4 odsto, što ukazuje da je dalje zaduživanje javnog sektora bilo glavni pokretač rasta spoljnog duga Srbije.

Utoliko pre, ako se ima u vidu da je spoljni dug privatnog sektora krajem februara iznosio blizu 13,4 milijardi evra i za 0,3 odsto na mesečnom, odnosno 1,2 odsto bio niži u odnosu na stanje s kraja decembra 2012. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prezaduženost zaduženost državni dug drzavni dug Srbije javni dug spoljni dug Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana