Tekst objavljen: 30.08.2013 14:00        


Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih sedam meseci ove godine bio je 3,48 milijardi dolara, što je 24,8 odsto manje nego u istom periodu lane, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije 3,48 milijardi dolara

Izvoz Srbije od januara do jula bio je 7,99 milijardi dolara, što je rast od 26,4 odsto u odnosu na isti period lane, a uvoz je bio 11,46 milijardi, što je povećanje od 4,8 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 69,7 odsto i veća je od one u istom periodu lane, kada je iznosila 57,8 odsto.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bile su Italija, Nemačka, Bosna i Hercegovina, Ruska Federacija i Rumunija. Najviše smo uvozili iz Italije, Nemačke, Ruske Federacije, Kine i Mađarske.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 63,4 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 923 miliona dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza raznih gotovih proizvoda.

U izvozu najveće učešće imala su drumska vozila sa 1,2 milijarde dolara, dok su drumska vozila najviše i uvožena, za 1,41 milijardu dolara, a slede nafta i naftni derivati - 890 miliona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana