Tekst objavljen: 05.12.2012 13:28        


Srbija se nalazi u grupi država sa endemskom korupcijom sa izmerenim indeksom korupcije 39 od mogućih 100, saopštila je organizacija Transparentnost Srbija.

Srbija 80. najkorumpiranija zemlja na svetu

Prema najnovijim rezultatima globalnog merenja indeksa percepcije korupcije, koji se istovremeno objavljuju u celom svetu, Srbija je rangirana na osamdesetom mestu od 176 država u kojima je istraživanje vršeno.

Srbija je prošle godine bila na 86. mestu medju 182 države, a u međuvremenu se veći broj država spustio na skali nego što se popeo. Na vrhu liste su, kao države sa najmanjom korupcijom, već tradicionalno, Danska, Finska i Novi Zeland, sa indeksom 90, a u dnu su Avganistan, Severna Koreja i Somalija, sa indeksom osam.
- Na izrazito smo nezadovoljavajućem mestu i sa 39 poena možemo koliko god hoćemo da spremamo gradilišta ali investitori neće doći, jer oni čekaju merenja indeksa korupcije kao ozeblo sunce - rekao je predsednik Transparentnosti Srbija

Vladimir Goati, podsećajudhi da je granica izmedju visoko korumpiranih i onih drugih država indeks 50. Prema rečima Goatija, Srbija kada je reč o percepciji korupcije šest godina tapka u mestu.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić istakao je da uvid u šest od sedam istraživanja na osnovu kojih je utvrdjen indeks korupcije pokazuje istovetne ocene gradjana o korupciji kao i prošle godine.

- Stojimo u mestu od 2007. jer nema krupnijih pomeranja ni napred ni nazad, i to bi trebalo da nas sve zabrine, nešto je radjeno u borbi protiv korupcije prethodnih godina ali to nije bilo dovoljno uverljivo da bi se odrazilo na indeks percepcije korupcije - rekao je Nenadić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korupcija Srbija Transparansi Internešenel ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana