Tekst objavljen: 14.11.2012 17:20        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da su se vlade Srbije i Slovenije dogovorile da dve države pripreme zajednički nastup po pitanju presude Evropskog suda u Strazburu, koja se odnosi na staru deviznu štednju.

Srbija i Slovenija se zajedno žale na štednju

- Srpski i slovenački premijer su se dogovorili da idemo s koordiniranom žalbom, odnosno odgovorom na presudu Evropskog suda u Strazburu u vezi sa starom deviznom štednjom, jer je u procesu sukcesije utvrđen teritorijani princip za isplatu štednje.

Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura presudio je 6. novembra da su Slovenija i Srbija dužne da isplate štedne uloge nekadašnje Ljubljanske banke, odnosno Invest banke iz Beograda, svima koji su u njima imali uloge, bez obzira na sadašnje državljanstvo, i to u roku od šest meseci od pravosnažnosti presude.
Imovina srpskih banaka u bivšim jugoslovenskim republikama nikad nije vraćena i zbog toga smatramo da je presuda Evropskog suda neopravdana - izjavio je Dinkić.

On je dodao da će dve vlade zajedno s Ministarstvom finansija sastaviti jak pravni tim, da će se eksperti iz Srbije udružiti s kolegama iz Slovenije i da će koordiniranim odgovorom pokušati da pravnim sredstvima ospore presudu.

- U svakom slučaju, ako treba da se pokrene pitanje građana koji nisu do sada isplaćeni, a ima ih u svim bivšim republikama, ima ih i u Srbiji, npr. štediše Nove ljubljanske banke koje nisu živele u Srbiji nego u Sloveniji nisu isplaćene, to bi trebalo rešiti na jednom novom pravnom skupu sukcesora - rekao je Dinkić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić Srbija slovenija štediše štednja stara štednja ljubljanska banka invest banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana