Tekst objavljen: 31.12.2012 7:46        


Javni dug Srbije uskoro bi mogao biti ravan onome koji je imala cela bivša Jugoslavija! Na kraju prošlog meseca javni dug Srbije je iznosio 17,5 milijardi evra, što je blizu 60 posto BDP-a. Dug je nastavio da raste i u decembru zbog novih zaduženja.

Srbija je dužna skoro koliko i čitava bivša SFRJ

Bez obzira na ogroman javni dug, Vlada Srbija je samo u dva dana prošle nedelje odlučila da se zaduži blizu milijardu evra.

U petak je Srbija stavila potpis na ugovor, za zaduživanje od dodatnih 640 miliona evra kod kineske Eksim banke za izgradnju dva autoputa - jednog od Beograda do Čačka, a drugog od Novog Sada do Rume, a gradiće i tunel kroz Frušku goru.

I dan ranije, u četvrtak, potpisan je jedan ugovor sa drugom kineskom kompanijom za gradnju autoputa vredan 330 miliona evra.

- Mi smo ove godine samo za 11 meseci povećali dug za više od tri milijarde evra, nikada više u poslednjih 12 godina nije skočio kao ove godine.Bukvalno smo se zaduživali više od 100 evra svake sekunde i radnim danima i praznicima, kao taksimer, taj dug je rastao i plašim se samo da se ta brzina može ubrzati, a ne usporiti - prokometirao je ovu situaciju Milan Ćulibrk, urednik nedjeljnika Nin.

Srbija se zadužila i u poslednjem mjesecu ove godine, prodajući obveznice na međunarodnom tržištu. Uskoro je očekuje i odobrenje ruskog kredita od milijardu dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prezaduženost zaduženost zaduženje raspad sfrj jugoslavija bivša jugoslavija SFRJ Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana