Tekst objavljen: 18.10.2012 15:36        


Pod uticajem teške ekonomske i finansijske krize, u većini evropskih zemalja poslednjih godina znatno je porasla stopa inflacije. Agencija Anadolija istražila je godišnju stopu inflacije u zemljama jugoistočne Evrope i došla do podataka da je najniža stopa inflacije ove godine zabeležena u Bosni i Hercegovini, a najviša u Srbiji.

Srbija lider regiona po visini inflacije

Najviša stopa inflacije zabeležena je u Srbiji, gde je prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije (NBS) iz septembra ove godine, registrovana stopa inflacije od 10,3 odsto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, stopa inflacije u BiH u avgustu 2012. iznosila je 1,8 odsto. Stopa inflacije u BiH nije visoka pre svega zbog monetarnog sistema u zemlji i direktnoj vezanosti domaće valute za evro.
Prema procenama analitičara, stopa inflacije u Srbiji će se do kraja godine popeti na 12 odsto, i to pre svega zbog povećanja cena hrane izazvane dugotrajnom sušom.

Prva nakon Srbije prema visini inflacije je Hrvatska gde godišnja stopa inflacije iznosi pet odsto, što je najviši nivo inflacije u poslednje četiri godine.

Odmah nakon Hrvatske dolazi Crna Gora u kojoj je, prema podacima Centralne banke te zemlje, u septembru ove godine stopa inflacije iznosila 4,4 odsto.

Agencija za statistiku Kosova objavila je da su troškovi života u septembru ove godine bili za 4,11 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine. Prema istom izvoru, u poslednjih pet godina život na Kosovu je poskupeo za 25 odsto.



Prema podacima Statističkog ureda Republike Slovenije (SURS), inflacija u ovoj zemlji je u septembru ove godine iznosila 3,3 odsto na godišnjoj osnovi, što je značajan porast ako se ima u vidu da je u istom periodu prošle godine inflacija u ovoj zemlji iznosila 2,1odsto.

Insititut za statistiku Albanije saopštio je da je u avgustu ove godine inflacija u toj zemlji iznosila 2,8 odsto, što Albaniju svrstava među zemlje sa najnižom stopom inflacije u regionu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija Srbija region

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana